Windows 8 and 8.1 Forums


Boot became slow and the audio service is not running...

  1. #1


    Posts : 11
    Windows 8.1

    Boot became slow and the audio service is not running...


    For reasons unknown to me, my boot has noticeably slowed down, and when I reach the desktop, the volume icon in the system tray has a red x on it, indicating the audio service is not running. Because these two issues arose simultaneously, I can't help but think they must be related.

    This is a new problem on my Windows 8.1 Pro x64 installation.

    My boot drive is an SSD, and Windows 8.1 was always very fast to load. It used to only be 2-3 seconds on the 'Welcome' screen before the desktop. Now it takes more like 10 to 15 seconds on the 'Welcome' screen before reaching the desktop. That's not a huge problem in itself, but apparently symptomatic of something not quite right, and it coincided with the "audio service is not running" problem.

    I can't think of any changes I made to my configuration, certainly nothing related to the Windows Audio service.

    Another odd thing is: if I go into Services, it clearly shows Windows Audio actually is running (and set to Automatic startup). If I select Restart the service, it does and the volume icon then acknowledges it. While that solves the volume issue until the next time I boot, it obviously doesn't fix the underlying problem.

    Any suggestions on how to diagnose and resolve this issue? Thanks!

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2



    BSOD Kernel Dump Analyst
    Posts : 2,274
    Windows 10 Pro


    Try clean boot and see if the issue still persist.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 11
    Windows 8.1


    Thanks for the tip. As a matter of fact, no, the issue is gone in clean boot. And after much trial & error, I was able to isolate it to my anti-virus protection service. Apparently, after a recent update (which the anti-virus does multiple times per day), the antivirus service causes the slow boot and conflict with the audio service.

    Although disabling my antivirus resolves the problem, going without protection isn't a great solution. But at least I now know to complain to my antivirus vendor.

    Interesting, thanks!
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4



    BSOD Kernel Dump Analyst
    Posts : 2,274
    Windows 10 Pro


    You're welcome, I'm glad you found the issue
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Eastbourne uk
    Posts : 89
    Windows 10 x64 Home Build (Version 1709) 16299.125


    what anti virus are you using because no anti virus should do that I have mcAfee and that is as good as gold
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 11
    Windows 8.1


    Emsisoft Anti-Malware.

    It has been very good, and hasn't caused me issue over the 2-3 years I've been using it, until now. So I don't want to give them a bad report. I suppose this could be some corruption of the installation that occurred on my end. I haven't contacted Emsisoft yet, and I haven't tried reinstalling it, etc.
      My System SpecsSystem Spec

Boot became slow and the audio service is not running...
Related Threads
The other day I turned on my computer and my audio would not play. A small icon that resembles when the volume is muted is permanently displayed. When clicked, a window titled: "Playing Audio" opens and tries to troubleshoot the issue. It comes up with the following: Problem found: One or more...
I've tried everything possible until the services started to show this error. No sound is coming from the speakers. Not at all. please help.:( 61895
Audio Service Not Running in Sound & Audio
I tried to modify things from services tring to activate audio but no hope, and when i troubleshoot i get this message res://sdiageng.dll/print.png Issues found One or more audio service isn't running
Yesterday I turned on my computer and I was greeted without any sound. I think my computer updated when I went to bed the day before, so I thought that might've been the cause (or maybe it was AVG). So I looked up how to fix it and saw System Restore, tried that and was greeted with this: ...
So about a month ago my sound crashed and stopped working on my Advent netbook laptop. There is a red X and if I click on the sound icon then the trouble shooter automatically starts and gives me the message 'one or more audio service isn't running.' On other forums I have read that if you go...
Solved Audio service not running in Sound & Audio
Hello, i installed windows 8 CP a few days back and i have been facing quite a few problems. The main one being the audio service not working. I tried a lot of solutions that have been given on the internet but its to no avail. When i try to start the windows audio service from the services screen,...
Solved Audio Service not running in Sound & Audio
My install went OK with the exception that I have no sound, I installed on a HP Pav m1050y Intel Pentium 4 with a Creative Audigy 2Z S sound card. In Services when I attempt to start this error returns "error 1068 the dependency services or group failed to start" Any ideas out there on how to...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook