Windows 8 and 8.1 Forums


Weird behavior when typing accents (`) and apostrophes (')

  1. #1


    Posts : 19
    Windows 8.1 Enterprise x64

    Weird behavior when typing accents (`) and apostrophes (')


    Hello everybody!

    Since a few days I'm experiencing problems when typing accents (`) and apostrophes ('). This issue seems to be non-keyboard specific, as it occurs with several keyboards that I tried. Hence, I guess it's some settings in Windows that has gone mad. The physical keyboard layouts is the standard US layout (e.g.: http://www.goodtyping.com/teclatUSok.png). In Windows, I set the keyboard layout (Control Panel\All Control Panel Items\Language) to United States-International.

    This layout should allow me to type special characters, as in the bottom part of this page: https://forlang.wsu.edu/help-pages/m...international/. In particular, I should be able to type cedillas and letters with acute/grave accents, as I always did til few days back. Since then, when I press the accent or apostrophe key, the keyboard immediately writes two accents or two apostrophes. This also happens with the quotation mark ("). The default behavior should be that to type a single apostrophe/accent/quotation mark, one should press the correspondent key and then the space bar.

    Example: to write it's I would normally press i, press t, press ', press space, press s. This sequence outputs it''s, with a double apostrophe, that I have to manually delete. With accented letters the problem gets even worse: to type , I would press ` and then e. If I do so, the output is (randomly?) most time ``e, some times e, `` is also possible, and happens if I'm really lucky.

    Any ideas? I tried rebooting (of course, first thing!), uninstalling/reinstalling the keyboard drivers, changing layouts in the control panel, everything to no avail.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Harrisonburg, Va.
    Posts : 10,488
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center


    Any ideas?
    Try this batch file-

    dism.bat

    Run it as Administrator.
    It takes a while to finish.
    You can leave it run in the background if you wish.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 19
    Windows 8.1 Enterprise x64


    Thank you for your help! I run the bat file as administrator (took ~1 hour) and then rebooted, but it didn't seem to help. The log in the command line window reports:

    Code:
    C:\Windows\system32>sfc /scannow
    
    Beginning system scan.  This process will take some time.
    
    Beginning verification phase of system scan.
    Verification 100% complete.
    
    Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some
    of them. Details are included in the CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. For
    example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. Note that logging is currently not
    supported in offline servicing scenarios.
    
    C:\Windows\system32>Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
    
    Deployment Image Servicing and Management tool
    Version: 6.3.9600.17031
    
    Image Version: 6.3.9600.17031
    
    [==========================100.0%==========================]
    The restore operation completed successfully. The component store corruption was repaired.
    The operation completed successfully.
    
    C:\Windows\system32>sfc /scannow
    
    Beginning system scan.  This process will take some time.
    
    Beginning verification phase of system scan.
    Verification 100% complete.
    
    Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some
    of them. Details are included in the CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. For
    example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. Note that logging is currently not
    supported in offline servicing scenarios.
    
    C:\Windows\system32>pause
    Press any key to continue . . .
    It seems that there's something broken that sfc /scannow cannot fix. I also attach the CBS.log, but I'm not sure what's wrong. The log is very long, and I don't know what to look for exactly.
    Weird behavior when typing accents (`) and apostrophes (') Attached Files
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4



    BSOD Kernel Dump Analyst
    Posts : 2,274
    Windows 10 Pro


    The files that 'cannot be fixed' in the cbs.log:
    utc.app.json
    telemetry.ASM-WindowsDefault.json

    These are false positive as they are for the upgrade to windows 10.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 19
    Windows 8.1 Enterprise x64


    For those interested, I finally managed to get rid of this issue. Inspired by a thread on Microsoft Community, I run several full scans with antivirus/antimalware tools and found out I was infected with a keylogger that Kaspersky either couldn't detect or failed to disinfect. After getting rid of that, the issue disappeared.
      My System SpecsSystem Spec

Weird behavior when typing accents (`) and apostrophes (')
Related Threads
weird yahoo mail behavior in Browsers & Mail
sometime i send emails to myself as a reminder mainly it don't show in my yahoo email inbox for 5-10 minutes after sending the email
Hello, There is a weird issue with the flag symbol of the Action Center at the notification area: The flag has a red X on it, and it says : "Solve PC issues: 2 important messages", when I click on it I see these 2 messages: -Spyware and unwanted software protection (important) -Turn on virus...
Keyboard accents. in General Support
Hello all. Hopefully this is an easy and quick question to answer. I'm using an Inspiron 15, and don't know how to find or use accents when I type in French, Spanish or Italian. If anyone can help me with this I'd be extremely grateful. Thanks.
So my dad just purchased a brand new ASUS notebook model number K55N last week. He's been using it all these days without any issues, but just today he started seeing some weird behavior with it (mostly slowness) and a couple of errors, the most noticeable being when he boots up the laptop and...
Weird PPPOE behavior in Windows 8 in Network & Sharing
I have been experiencing some weird problems with my PPPOE connection ever since I upgraded to Windows 8. 1. Windows will never autodial the connection. Regardless of settings. When I thick the checkbox in "Connect Automatically", and click connect, next time the dialog pops, it will be...
I have a Win8-64 system hosting a Win8-32 VM. A physical Wifi adapter provides Internet sharing, and a virtual switch provides Internet access to the guest VM via "internal network". However, the Win8-64 host seems to be confused as to which adapter provides Internet access. If I delete the...
Happy Christmas all:D After installing Windows 8 Pro (which I'm finding a very good upgrade from Windows 7), apostrophes no longer display on my laptop screen. Perhaps some font present in Windows 7, and previous versions of Windows, is not present in the Windows 8 Pro I installed? Any...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook