Windows 8 and 8.1 Forums

slow boot 8.1

  1. #1


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise

    slow boot 8.1


    Ok recently finished a pc and installed 8.1. All was fine but aftwr a week or so I noticed when I boot into desktop that fifty percent of my programs would start out as white empty folders and I would have to wait a minute for them to refresh and become normal. If I clicked any program during this time it would'nt load until the refresh. At first this happened 2 out of five boots. Now it's pretty much five out of five times. Help.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2



    Trying to Sith things out
    Bamberg Germany
    Posts : 2,290
    Windows 10 Pro 64 bit


    You need to fill in you system specs in the user CP so we can help. For example SSD or HDD CPU RAM etc...
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    Sorry about that. Specs are now listed
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    Figured i would let anyone who reads this know what i determined. I went ahead and found some tips online to perform a clean boot and windows booted fine so I enabled some services at a time until I pinpointed aomei backupper as the cause. The program is a good program but it seems I'm not the only one with this problem.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5



    Trying to Sith things out
    Bamberg Germany
    Posts : 2,290
    Windows 10 Pro 64 bit


    OK thanks. Now I know telling you to defrag won't work, as you use an SSD.

    In Task Manager, under the Startup tab, do you have a lot of programs with High in startup impact column? Can you disable/delay any so instead of running at startup they run on demand?

    I have an SSD too, but when I used a HDD what slowed my desktop at boot/restart was my USB mobile broadband, the program took too many resources to load at boot, changing it to load a little bit later(delayed) helped.

    Do you have AHCI turned on in BIOS for your disks?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    Click image for larger version
    does anyone know what this is next on toolbar all the way to the right next to asus suite? It pops up for less than a send on boot?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    Cliff S. Thanks for the pointers yes I have ahci on and I really don't have much at all running at startup . as stated I determined it was aomei backupper causing this by running in safe boot and ruling everything out. Could you take a look at the picture above and see if you can tell what program that is on startup .
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8



    Trying to Sith things out
    Bamberg Germany
    Posts : 2,290
    Windows 10 Pro 64 bit


    Sorry; I have no idea what it is. Maybe it has to do with one of your startup programs? For example when my mobile broadband software loads, the program takes awhile but the password box just flashes. Does the icon match anything in the startup tab in task manager? or All Apps screen?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    That's just it. While I was in safe boot it still came up. All startup everything was disabled !
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 7
    windows 8.1 enterprise


    It has no real affect on performance but just bugs me not knowing what it is.
      My System SpecsSystem Spec

slow boot 8.1
Related Threads
Solved Win 8.1 Slow Boot and Startup in Performance & Maintenance
Hello Guys. I'm Using Lenovo ideapad Y500 (single GT650M version) CPU: I7 3rd Gen RAM: 8GB GPU: Single GT650M 2GB VRAM STORAGE: 1TB HDD After using my laptop more than 6 months it became slow to boot and slow to start-up (desktop settling) and sometimes right-click on a item took 20...
Hi All. I recently upgraded my 250 gb SSD with a 1 Tb one. I used the Samsung migration software to copy the drive and then disconnected the 250 gb drive so things wouldn't get confusing for me. Everything seemed to work well with the 1 Tb drive. Windows booted extremely fast as usual and...
Solved slow boot in Performance & Maintenance
Hi! My PC takes its sweet time to boot given the specs it has. (around 1.75 mins) Especially the "black" part seems to take so long. I've fastboot enabled and I use UEFI. Any ideas regarding what might cause this behavior, and how to make the PC boot faster ? ps: I've read some topics about...
Windows 8 64bit, 6gb RAM, Graphics card Gainward GTX460 In the last week boot up has been very slow and the screen resolution is lower than recommended (1920x1080) at 1024x768 . Then the mouse smears across the desktop until I change the resolution to the recommended 1920x1080. Is the problem in...
Very Slow boot after updates in Performance & Maintenance
I have a Pavillion DM3 that I have updated to Windows 8 Pro. I have left the Win7 Home on as well and have a dual boot that I was going to keep until I was happy with Win8. Win8 installed OK on a new partition and ran very well. I loaded some other software like Office and Acrobat, and...
UEFI boot, slow as MBR! in Performance & Maintenance
I have followed this CRAZY article (will tell you why later on) hoping to benefit from a legacy BIOS/MBR boot mode, to UEFI mode. Well, the disappointment is quite big: there are no performance improvements, boot time is slow as before; 34s. It's not just about the 34 seconds, it's about being...
Slow SSD boot in General Support
Hi, Just upgraded my gfx card from a nvidia 560 gtx to a nvidia 670, and my PC is taking like 1 minute to boot now, any idea how I can fix this? It used to be like 15 seconds.. Specs: Windows 8 Pro 64bit i5 3570K @ 4.4ghz nvidia 670 8GB RAM 1600mhz
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook