Windows 8 and 8.1 Forums

Service Interrupts

  1. #1


    Posts : 13
    Windows 8.1

    Service Interrupts


    Hello,
    SO i just updated my lappy with the 10th March 2015 updated and im getting the Service Interrupts problem and this happens when i plug in my mouse after a while but if i replug it it goes back to normal,i have a HP laptop core i7 Gforce Graphics and im using the Razer Synapse/
    im really in a jam here and dose anyone have any suggestions or solutions ???

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    You will always show an IRQ start and go in the logs, when you plug and unplug USB devices.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 13
    Windows 8.1


    Sorry Bro im a bit lost with this (i just wikied IRQ stupid) i get spykes in my lappy when i move the mouse like 10 min after startup and if i replug my mouse its gone but somes back after a while this came after my update ??
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    That would be that you are running a CPU heavy program, or too many programs, which are tasking the CPU way too much. It does help if you fill out your System Spec's.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 13
    Windows 8.1


    I do run a lot of programes but it was working fine before
    Windows 8.1 64bit
    Intel Core i7
    8Gb Ram
    Nvidia Gforce 840M
    HP ENVY 15t i7-4710HQ Quad Core Notebook Laptop PC

    is this enough ??

    ive been at this all night i you need specifics ill get back to you, its like 9 am where i am and i haven slept,
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1
    windows 8.1


    Hello,

    I am having the exact same problem.

    I have an acer aspire e15 with amd a10 and radeon graphics card.

    After a new windows update yesterday, I am having huge problems with High cpu usage, caused by system interrupts.

    It isn't always bad, but it starts sometimes when I watch videos, and sometimes when I try to play counterstrike.

    Interrupts goes from like 0-1% allthe way to 25-30% and stays there until I unplug my usb mouse controller and plug it back in. Then it works fine until I try to do something that is CPU intensive. It hogs so much cpu that I can't even move the cursor accross the screen without it lagging, even when I have nothing open.

    Really, really annoying as my computer is less than one month old and was working perfectly fine until this last update.

    Please help!
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 13
    Windows 8.1


    I've tried re installing my mouse drivers but still no solution. @broe23 any solutions yet ??
    @bjsmith22 have you found any solutions yet///
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 2
    Windows 8.1


    I'm having the same problem man, happened just the day before yesterday. It's quite annoying and I'm sure it's because of that piece of crap update.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Can this update that occurred a day or so ago be identified by a knowledge base kb#######, via the Windows Update installed update history?

    If it's identifiable via installed update, it might be uninstalled?
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 1
    Windows 8.1


    Update below, good news!

    Hello,

    I just thought of registering to say I'm suffering from this exact same problem described in this thread and also here. I can't recall the exact starting moment of the problem, but it was somewhere around last weekend (around 13.3.2015). I've tried updating my drivers all around, going back to generic mouse drivers as suggested by some for this type of problem and in general tried to appease the Machine Spirit, but to no avail.

    About 30 minutes after rebooting my laptop the system interrupts start taking up more and more CPU when I'm moving the cursor (both with the mouse and the touchpad), up to about 20-30% at which point just the general use of the computer becomes difficult due to the stuttering movement of the cursor. Another reboot, or unplugging and replugging the mouse fixes the problem temporarily, again for about 30 minutes or so.

    Hopefully this problem gets recognized soon and a fix becomes available.


    Update: Came across this solution.
    In short:
    1. Ctrl-Alt-Del and go to Task Manager
    2. Find process called Intel Technology Access - Service
    3. End task

    This seems to have worked for me instantly, and now about 30 minutes later things are still fine. Word of warning, though: Some people apparently can't get online after ending the task. This is a reason why you might not want to uninstall said program, but that means you have to repeat the process every time you reboot your computer.

    Still not the most optimal solution, but something that placates the Omnissiah for now.

    Unless I come back to say otherwise, this solution will have fixed the problem for me.
    Last edited by Tanith; 17 Mar 2015 at 06:43. Reason: Update
      My System SpecsSystem Spec

Service Interrupts
Related Threads
I have a Sony Vaio SVS 151 with 12gb of ram running Windows 8.1. The disk usage runs at 100% almost all the time, and as long as the disk usage is high the laptop is almost unusable it runs so slow. Most of the time it is Service Host: Local Service. I have read other threads and none of the...
Running Windows 8.1 on Lenovo G505s with 6 GB ram and 2.4 GHz 4-core CPU. For the past week or so, I noticed that my laptop has been running slightly slower, has gaps or pauses where no user input is accepted, and my battery has not been lasting as long. Today, I looked at my task manager to...
System Interrupts abnormal high CPU usage in Performance & Maintenance
Hi, usually my laptop had in fully idle state about 1-2% CPU usage. Currently I get approximately 8-10% CPU usage in idle state. From task manager, the most demanding process is System Interrputs consuming between 5-6% CPU. I suppose this is abnormal high. Can I somehow lower this usage? ...
So I've been having this problem for days now, two tasks named Service Host: Local Service(Network Restricted) and Service Host: Local Service(No Network) keep using up ALL of my cpu, theyre usually accompanied by any app I have open, so my task manager is basically like this for example: ...
User Profile Service service failed to sign-in in User Accounts and Family Safety
Hello All, So for the past few hours I have been trying to create an account on my computer and have not been able to log onto it. It doesn't matter if I create a local User, Admin, or use a Microsoft account (Admin or not). I've tried restarting my computer. Tried turning it off and letting it...
Hello there. I recently got my new computer and I'm a fresh user of Windows 8. I'm happy and all I was just wondering if the system interrupts process is a normal process, should it be there at all ? It does no harm so far (I think), I just wasn't sure after reading up on it if the complaints were...
Hi, I have win8 Enterprise. when i connection to internet two service with names service host: Network service and service host: local system download automatically, i thought that it relate to windows update but automatic update is off and my windows is up to date. what is the problem? what can i...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook