Windows 8 and 8.1 Forums


Windows 8.1 Startup problems: no signal/freezes

  1. #31


    Quote Originally Posted by Minaan View Post
    I can't seem to find msahci? I went in Regedit, and then HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services as you said, but there is no msahci there?
    You might need to install/reinstall chipset or AHCI drivers for MB first.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #32


    Posts : 29
    Windows 8.1


    Do you know where I can find those drivers to install them? Because on the msi website (MSI Global - Computer, Laptop, Notebook, Desktop, Motherboard, Graphics and more) I can only find the Audio and LAN drivers. And when I put in the dvd I got with the motherboard, the options for drivers are all greyed out (chipset, vga, lan storage, audio).
      My System SpecsSystem Spec

  3. #33


    Quote Originally Posted by Minaan View Post
    Do you know where I can find those drivers to install them? Because on the msi website (MSI Global - Computer, Laptop, Notebook, Desktop, Motherboard, Graphics and more) I can only find the Audio and LAN drivers. And when I put in the dvd I got with the motherboard, the options for drivers are all greyed out (chipset, vga, lan storage, audio).
    Use drivers for Win 7, should be compatible.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #34


    Posts : 29
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Use drivers for Win 7, should be compatible.
    It shows more options when you select Win7, hadn't thought of that haha. So am I supposed to install the System & Chipset Drivers, or the On-Board PIDE/SATA Drivers? The last one is stated "RAID Driver" though, and we need AHCI?
    Besides, I can open the contents of the DVD (from the motherboard), and there is a folder called ChipSet. But in there are 3 folders: AMD, RICHLAND_W7_W8 and RICHLAND_XP. In each of these folders is a Setup.exe. I might be able to install the chipset from the DVD after all? I just need to know which of the three I need.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #35


    Quote Originally Posted by Minaan View Post
    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Use drivers for Win 7, should be compatible.
    It shows more options when you select Win7, hadn't thought of that haha. So am I supposed to install the System & Chipset Drivers, or the On-Board PIDE/SATA Drivers? The last one is stated "RAID Driver" though, and we need AHCI?
    Besides, I can open the contents of the DVD (from the motherboard), and there is a folder called ChipSet. But in there are 3 folders: AMD, RICHLAND_W7_W8 and RICHLAND_XP. In each of these folders is a Setup.exe. I might be able to install the chipset from the DVD after all? I just need to know which of the three I need.
    Do both, grab that USB3 driver too, while you are at it.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #36


    Posts : 29
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Do both, grab that USB3 driver too, while you are at it.
    I installed the AMD System Drivers and the USB3 driver. The RAID Driver gives me a .sys file, what am I supposed to do with that?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #37


    Posts : 146
    Windows 8 Pro


    Quote Originally Posted by Minaan View Post
    I can't seem to find msahci? I went in Regedit, and then HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services as you said, but there is no msahci there?
    Look for storahci after Services....click on it and follow previous instructions given by CountMike.
    As for drivers you should be able to update them all by clicking on them in Device Manager which will also confirm if they are working properly.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #38


    Posts : 29
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by dencal View Post
    Look for storahci after Services....click on it and follow previous instructions given by CountMike.
    As for drivers you should be able to update them all by clicking on them in Device Manager which will also confirm if they are working properly.
    I found storahci, but the value of 'Start' is already 0. Am I supposed to change this to 1 or something?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #39


    Posts : 146
    Windows 8 Pro


    Quote Originally Posted by Minaan View Post
    Quote Originally Posted by dencal View Post
    Look for storahci after Services....click on it and follow previous instructions given by CountMike.
    As for drivers you should be able to update them all by clicking on them in Device Manager which will also confirm if they are working properly.
    I found storahci, but the value of 'Start' is already 0. Am I supposed to change this to 1 or something?
    Leave it as it is ....0 is correct
      My System SpecsSystem Spec

  10. #40


    Posts : 29
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by dencal View Post
    Leave it as it is ....0 is correct
    But when I change the SATA Mode to AHCI now, it gives me BSOD. So I suppose I still have to install that driver, but how am I supposed to do that? I have a .sys file, no idea how to install it?
      My System SpecsSystem Spec

Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Windows 8.1 Startup problems: no signal/freezes
Related Threads
my laptop started freezing lately, and i really dont know what to do. i ran a sfc/scannow and there is a problem it could not fix. i think it is a problem with a drive but im not sure. i also tried to uninstall all program i didnt need. when it freezes i have to hold down the power button and...
W Windows 8.1 Pro 64 bit (6.3, Build 9600) MSI MS-7693 BIOS date 03/28/13 16:31 Ver: 04.06.05 AMD FX(tm)-6100 Six Core DirectX 11 AMD Radeon HD 6670 I did a Restore which started me in safe mode and would not let me select safe mode with network. I could not get out of...
We have a nice signal from the router until about the same time each day. Only cable tv modem is available. Evidently the country neighbors do lots of internet during the afternoon. Is there a way to boost the signal coming down the cable line ? The cable tv company has installed new cables from...
Hi all, Can somebody please aid some help my way at all? I am running Windows 8.1 which i purchased and downloaded over wifi so all legit. Since installing it i have had problems when starting my laptop or when my laptop goes to sleep. When i turn on my Pavillion dv6 the Blue window shows but no...
Asus UX32VD freezes after startup compleated in Performance & Maintenance
Hello. I'm not sure if this is the right forum to post this thread. So, if this isn't the right one I would apreciate someone to tell me which is the right one. So, my problem is that after I turn on my computer (running Windows 8 Pro) my PC freezes (the disk activity LED stops working) for...
Win 8 freezes at Startup in Drivers & Hardware
I have just installed a new LG BluRay writer. After I had built in the new hardware, it took ages before I could get Windows 8 to start again. It got into a vicious circle of rebooting and shutting down. Finally Windows started but the situation is at the moment that although Windows always starts,...
Windows 8 Startup Problems in General Support
Hi Tonight I upgraded from Windows 7 to 8 and everything went fine. I noticed that the right click was very slow and found out that it was my display drivers that were at fault so I upgraded them also. I then had to reboot and thats where my problems started. Not when I startup everything...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook