Windows 8 and 8.1 Forums


Black screen for a few seconds before login

  1. #1


    Posts : 2
    Win 8.1

    Black screen for a few seconds before login


    Windows 8 was fine. For Windows 8.1 I had Windows 8 format and do a clean install and then immediately upgraded to 8.1. Now at least half of the time when I boot up after BIOS info and the windows logo shows briefly I see a black screen for 2 to 5 seconds I'd say. Then the lock screen. So after I get to where I can input my password everything is fine.

    But I can't figure out why there is this few seconds of black nothing before I can input my password. I can't see that anything is wrong.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 79
    Windows 8.1 Pro x64


    If you have a HDD drive install the windows sdk and performance tools and run a boot-time defrag.

    Try the cmd below before installing sdk, not quiet sure you need it in w8

    These work in 8


    How to enable boot defrag of system files on Windows 8? - Microsoft Community

    or

    How to speed up boot process under Windows Vista or Windows 7 - Windows Tips 'n' Tweaks - MSFN Forum






      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 2
    Win 8.1


    Windows is installed on a SSD. Sorry I should have mentioned that.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Sloe Deth, Californicatia
    Posts : 3,908
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7


    You mean, between the Initial huge Purple Screen, and the Login Screen? It's normal. In WIndows 8, there is always a point where the video signal is not being sent during boot. On my system, it's 10 seconds, on other newer systems, sometimes it is just a flash. It is most irritating when it happens for a few seconds.

    In your case you have the Lock Screen turned on, but it is the same thing. I don't know why it blacks out during boot, maybe it is initializing the Video Driver, but that "blank spot" is in all Windows 8 and probably 8.1 to some degree of length.

    If you never noticed it on 8, it was probably less than a second. But 2-3 seconds is normal for most systems, 10 seconds is normal for my old systems.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 1
    windows 8.1 enterprise edition


    Quote Originally Posted by XweAponX View Post
    You mean, between the Initial huge Purple Screen, and the Login Screen? It's normal. In WIndows 8, there is always a point where the video signal is not being sent during boot. On my system, it's 10 seconds, on other newer systems, sometimes it is just a flash. It is most irritating when it happens for a few seconds.

    In your case you have the Lock Screen turned on, but it is the same thing. I don't know why it blacks out during boot, maybe it is initializing the Video Driver, but that "blank spot" is in all Windows 8 and probably 8.1 to some degree of length.

    If you never noticed it on 8, it was probably less than a second. But 2-3 seconds is normal for most systems, 10 seconds is normal for my old systems.


    well i don't know what to say i built my pc not long ago its very new and it still takes 10 seconds long at black screen !

    and with logon screen on it takes 20 seconds in both 8 and 8.1

    isn't there any way to fix it ?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Sloe Deth, Californicatia
    Posts : 3,908
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7


    Well, it's not really a "Blank" screen, it is a short interval when there is No Video Output to the Monitor. On my HDTV, it says "No Input".

    My Asus M2N motherboard was made in 2006, it has a 10 second time of "No Input". My Other PC, is an HP made around the same time but it has virtually the same Motherboard, only branded for HP, and that one has an 8 second blank interval. But I have a better Video Card in that, at least better than the one on this machine, although it is still a cheap eVga 35 buck card.

    Ive never been able to get rid of the Blank time, and I've never been able to reduce it. Restarting from Hibernation, it's not as bad.

    There could be any number of issues, if your motherboard has "fast Boot" and enabled, you won't see the blank. Brand New Machines all have it, a brand new Asus laptop took about 30 seconds to boot from shut off. and I heard THAT was a long time. Also if you have multiple hard drives installed, and multiple OSes, that could affect it as well. I dual boot 8 and 7 on both my machines, but on my other machine, the Boot Loader for both OSes are on one HD.

    Unless you have fast boot and have it turned on, you'll get the blank spot, and normally it is about 10 seconds.

    How about when you Hibernate, does it blank out then too?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 2,627
    win8.1.1 enterprise


    im using a old Dell OptiPlex duel core ,and it has a 10 second or more blank screen on bootup ,toltal time about 50 to 70 seconds ,I have a ssd hdd with win 8 enterprise installed on it and it boots in about 20-30 seconds with a brief blank screen,not sure how long ,only booted it about 6 times so far ,didn't take notice
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    USA, Idaho
    Posts : 1,062
    Win 8, (VM win7, XP, Vista)


    After reading this thread thought I would see if I have the same problem (if it is even a problem), and there is a 3 second pause after the screen goes from the spinning dots to blank (black) to log on (set to auto), albeit it still only takes 12 seconds from start to start screen. So not sure if this isn't just the OS and computer just saying howdy to one another.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Sloe Deth, Californicatia
    Posts : 3,908
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7


    I am, also running an Optiplex, with 8.1 - And that one has about a 15 second "No Input" between the Spinning Round things and the Login Box.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Sloe Deth, Californicatia
    Posts : 3,908
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7


    Ok- I have here a brand new HP pavilion 17" laptop- it has about a 7 second lag/blank/no input area between the initial ms wheel boot screen and the login screen.

    This is brand new mind you, it does have a bunch of HP utilities it loads. It has an intel 4000 HD graphix controller.

    It's about the same as my GeForce 210 in my media computer. This is wholly normal, not much you can do about it except remove all of your startup profiles- and put some services on automatic "delayed start" that should cut down the time a bit more.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Black screen for a few seconds before login
Related Threads
Hi, when i start my PC i see the circle (dot) loading. That goes fast to the next step and then my screen goes black for 20 seconds. My keyboard and mouse are off then. Sometimes is can happen that the keyboard goes on, still the black screen stays. The black screen is not as back as when...
I just bought a refurbished Asus Q501LA from Amazon. I set it up and it was all working fine. Once I got to the login screen and pushed past there, if I try to adjust the laptop screen angle, the screen goes black. The only way to bring it back is to put the laptop to sleep and log back in (which...
Hi, I have recently installed windows updates and after restart the black screen occurred after I typed my password. About five days before that I have reinstalled my Mobile Intel 4 series driver and now in Device manager it shows 3 grayed out monitors which were installed when I have reinstalled...
Just installed 8.1. When I logged back on, there was only a blank screen with a cursor. I activated task manager and a warning appeared stating, "?CreateRect@Value@DirectUI@@SAPEAV12@HH... could not be located in the dynamic link library C:\Windows\System32\Windows.UI.Immersive... sfc scannow...
Black login screen in General Support
Hello everybody, I just had a problem with shutting down my windows 8.1 pc, it didn't wanna shut down at all and yeah i just shut it down using the button of the power supply. But now i'm having a problem with one of my users on the computer it's having a black screen like said in the title :/....
Black Screen After Login in General Support
I just updated my Compaq Presario CQ56 Laptop. It boots to the login screen. I enter my password and the screen goes black with just the mouse cursor on the screen. That is it nothing else happens. CTRL-ALT-DEL does not work. When the mouse goes away and I move it the cursor comes back. Any...
Hi everybody. I'm kinda desperate with that problem, i hope you can help me. I installed Win8 Pro, everything fine, i installed some programs and the latest drivers from Nvidia, i ran windows update so i rebooted, bios screen was right and then it appeared the win8 screen with the window and...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook