Windows 8 and 8.1 Forums


Suddenly boot up takes a very long time.

  1. #21


    Posts : 220
    Windows 8.1 Pro X64


    Quote Originally Posted by my2cents View Post
    and also add a me2 to the forum.
    Wow! That was quick!
    OK aVast removed and all problems gone.

    Thanks for the tip.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #22


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    One more thing. The original issue I experience was also a slow boot issue where miy rig would get stuck on the BIOS splash screen for a good 20 -30 seconds on a cold boot but this was an intermittent condition and also just started after upgrading to 8.1. So, not having any issues with Avast 2014 running on 8.0, it took me quite a while to eventually isolate the issue to be an Avast 2014 problem. However, I am happy to say that my slow boot issue has been completely corrected since using Defender as an alternative.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #23


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    OK aVast removed and all problems gone.

    Thanks for the tip.
    Fantastic news! You were able to take the troubleshooting process one step further than I. You might want to update your "me too" post to reflect that as well (if you haven't done so already. Good work!

    my2cents

    Update: Could you please mark this thread as solved as well?
      My System SpecsSystem Spec

  4. #24


    Sloe Deth, Californicatia
    Posts : 3,908
    Windows 8 Pro with Media Center/Windows 7


    Quote Originally Posted by Yorky View Post
    Hi Hairy Scot, May be on the wrong track but when updating to 8.1 my Avast stopped working and was removed and replaced with Windows Defender by Windows themselves. I downloaded the new Avast version 2014.9.0.2006 and now all well.
    Your Home Page can be reset in FF25 by entering Options/General and reset Home Page.
    Hope this of some use to you.
    Regards.
    Yorky.
    You sure it was Defender that did it, the Sirefef virus takes over Windows Defender and uses Windows Defender to remove all AV programs. It will also prevent you from downloading any AV, you can try to save the file to your computer but it will just vanish. In order to deal with it, you have to change the name of the windows defender folder, then run the Eset Sirefef Removal tool, it's the only tool that effectively gets it all out, it will take maybe 2 reboots if it is really festered in there.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #25


    North Yorkshire
    Posts : 95
    Windows 8 Pro 64 bit


    Hi XweAponX.
    Sure all is well, no virus and the new version of Avast was downloaded and installed without any problem. I can't recall the exact message now but when Windows activated Defender they advised me to contact them (Avast) to obtain new version (or words to that effect).
    All aspects of my computer fine, rapid boot-up (fastest ever with 8.1) and all functioning as normal. I trust Avast having used it for a few years. From memory I recall that almost each time I installed a new OS - like Vista and then W7 and then W8 the Anti Virus needed changing to comply with the code of the new OS.
    Regards.
    Yorky.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #26


    Posts : 2,191
    Windows 8.1


    @yorky: Just a reminder that "some" are having issues and both he and I were affected:

    Warning: Avast 2014 Causing Boot and Power Mgmt Issues

    So, if you are not affected, consider yourself lucky at this point.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #27


    Posts : 220
    Windows 8.1 Pro X64

    Partially fixed


    I have just installed the latest build of aVast, 2014.9.0.2007.
    The boot-up time lag has been fixed but the Power Management Issue remains.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #28


    Posts : 1
    windows 8.1 pro 64 bit


    i have (Lg s430 kae1be1) . i install windows 8.1 pro 64 bit 2 weeks ago. but suddenly , it takes long time for startup from 2 days. what to do to solve this problem?
      My System SpecsSystem Spec

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Suddenly boot up takes a very long time.
Related Threads
After waking the computer it immediately shows that it's connected to the Wifi network, but I can't access the Internet. Hovering the mouse over the network icon in the taskbar shows me the following (see attached). Happens on all networks I've tried. After a minute or so it starts to work, but...
When I reboot Windows I get the login after approx 10 sec. But after I login it takes approx 25 sec for the network connection to get airborne --- first a red cross and then yellow triangle. Where is the bottleneck ? I have a fast Intel NIC and my LAN runs at 1 GBits and the Internet speed is...
Hello everyone, The attached video will NOT win the Youtube film of the year award, however, I hope that someone might be able to help. My Dell XPS8700 is like a 16 year old, friendly one minute and totally nuts the next for no reason at all! The computer DOES boot, but there's no beep and...
Hi I recently purchased alienware m18x r2 with following specs I7 3630m Gtx 680m sli 12gb ram 750gb wd 120 (windows installed) & 256gb sdd
Greetings. I have 2 PC's. Both are now running Windows 8. The main PC was running Windows 7 and I there mapped a network drive (z:) to the Win8 PC. It worked very nice. The second PC was also shown in "networks" in "my Computer" right after boot of Main PC. So network for sharing is set up...
Boot time suddenly takes longer in Performance & Maintenance
This morning I booted up my laptop and had a noticeable slow down in boot time. My usual BIOS time is 4.0 and total start time is around 70 seconds. Today my BIOS time is 23 secs and total start time is 109 seconds. I havent changed, tweaked, or messed with any settings that could result in this...
Hi, I'm using Windows 8 Pro N with 32-bit. I found some problem SOMETIME whenever I tried to open My Computer, it takes a very long time to show up my drives and removable disks. 21505 Here's the screenshot of it. The Green Bars is moving damn slow, For sometime only. Besides, I also...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook