Windows 8 and 8.1 Forums


age of empires 2 problem(s)

  1. #1


    Posts : 146
    attempting to run Windows Consumer Preview

    age of empires 2 problem(s)


    1)
    I've been playing aoe2 on windows for years, until win7 showed up. then, whenever i wanted to play it, i had to run .bat file that would terminate explorer.exe process and start it up after i quit the game. otherwise, i'd had red trees, brown sea, pale would be yellow,...
    now, i've installed windows 8. after installation, i started .bat file, since win 8 also has aero theme etc, to find out that colors aren't fixed that way. so i thought that i should run it without .bat
    colors of the environment are normal (almost), but the text is unreadable, and stuff.
    anyway, i was wondering how to fix colors in win8?

    2)
    almost every time i start it, i get bsod, which wouldn't be much of a problem if my computer wouldn't take so much time to restart. so, is there a way to fix that?

    thanx,
    mirac7

    -----------------------------------------------------
    EDIT:
    I'd post a screenshot if i woldn't be getting a black square every time.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    i've installed windows 8. after installation, i started .bat file, since win 8 also has aero theme etc, to find out that colors aren't fixed that way. so i thought that i should run it without .bat colors of the environment are normal (almost), but the text is unreadable, and stuff. anyway, i was wondering how to fix colors in win8?
    I have the same issue here. No BSOD, but wrong colors
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 146
    attempting to run Windows Consumer Preview


    I'd apprechiate if somebody would give me a suggestion...
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Somewhere Over The Rainbow
    Posts : 4,115
    Windows 7 Ultimate x64/Windows 8 Consumer Preview x64/Ubuntu 11.04


    Unfortunately, I don't think there's much you can do. It seems like a compatibility issue; a lot of software and games don't work well if not at all on Windows 8. The fact that two people have the same problem with the same game makes it more likely. If anything, it should be fixed by Beta or the main release. But if I do find something, I'll definitely let you know.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 146
    attempting to run Windows Consumer Preview


    Thanks, I'll try to figure something out by myself...

    But, I do have one question. How come is the environment in correct color if both Win7 and Win8 are using the same aero theme and everything
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Quote Originally Posted by Mirac7 View Post
    Thanks, I'll try to figure something out by myself...

    But, I do have one question. How come is the environment in correct color if both Win7 and Win8 are using the same aero theme and everything
    The driver model (WDDM) in W8 is different
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Orbiting the Moon
    Posts : 2,975
    Windows 10 x64


    It seems Windows 8 manages to run older software better than Win 7: An oldie like Moto Racer (1997) that runs in 16bit colors smooth and without compatibility settings tweaked. But unfortunately AOE2 is not fixed yet for me either.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 146
    attempting to run Windows Consumer Preview


    is there a way to solve it, like in the win7 when you'd terminate explorer, can it be solved now?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Southern California
    Posts : 788
    Windows 8.1 Pro with Media Center x64


    Ah, what a great game. Seems like I always see posts like this, whether it was Vista, 7, or 8. Is there a simple compatability troubleshooter you can use?

    I don't think that game will ever die, much like CS. I have an extra winXP computer here JUST for that game
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 146
    attempting to run Windows Consumer Preview


      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 3 123 LastLast
age of empires 2 problem(s)
Related Threads
As you can see below, there are no units shown... Can someone diagnose and fix the bug? Thanks... https://www.eightforums.com/attachment.php?attachmentid=57595&stc=1
Alright I have read so many threads and posts trying to figure this one out. I have AoK and it runs fine.:geek: I have AoC and I can rarely get it to load. The only time it loads is if sometimes I load AoK first then immediately load AoC.:confused: I have played around with every possibility on...
When playing Age of Empires 3 Complete Collection, I keep getting an error message that says "Unable to allocate memory" and the game exits... Is this a known issue and is there a fix for it? Thoughts appreciated :)
i wish to play age of empires on it but it just opens any ideas? also i tried changing compatability it didnt fix anything
Dear everyone I have a problem with age of empires 3 Warchiefs I can`t install it in windows 8 When i run the setup of that i see a error pop up It is: age of empires 3 was not installed for all user/the current users and cannot complete the installation thank you
Hi! I've just installed "Age of Empires" (conquerors) on my computer, in windows 8. It works just fine, the only problem is that the image is kind of wierd:/ When i used to play it before on vista, windows7 I was watching the game from above sort of, but now in windows 8 it's like im...
So i've had the game for almost ten years and it worked fine for ages but since I have gotten new computers it doesn't seem to work. I dont know if its the new computers or if its the OS. The game installs fine, but when I go to play it, it comes up with the loading screen but then stays at my...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook