Windows 8 and 8.1 Forums


Usb port stopped working. How to fix ?

  1. #1


    Posts : 36
    windows 8 64 bit

    Usb port stopped working. How to fix ?


    Not sure why it happened but it did.
    The usb ports on the back of my pc are working fine but this on the front 2 usb ports are not working.
    I think that if i will shut down my pc or make a restart it will fix it this time.

    But i don't want to restart my pc now.

    1. Why it happen ? It's not the first time. I think it's due yo insert/remove my smartphone too many time from the usb port in the front. Is there any way to make it will not happen again in the future ?

    2. How to fix the problem now without restarting/shutting down the pc ?

    I went to device manager and i see under: Universal Serial Bus controllers two controllers out of 8 that have a yellow triangle with a black small line inside like a warning. I tried to make Scan for hardware changes but it didn't fix it.
    What else can i do ?

    This is a screenshot of this warnings i see:

    Click image for larger version

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 36
    windows 8 64 bit


    The solution in my case was to disable this both controllers. And enable them back. Now it's working again fine.
    I just wonder why it happen in the first place ? And why microsoft can't fix it.

    Is ther any fix for this problem ? Or if i will connect and remove my phone from the usb many times it will happen over and over again ? I need my phone for testings i'm doing programming on it.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    If your phone shows up in the "Safely Remove Hardware" list, you should use that to disconnect it or the port can get corrupted.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Eastbourne uk
    Posts : 89
    Windows 10 x64 Home Build (Version 1709) 16299.125


    Yes right click the icon for safely remove hardware then remove your phone or whatever otherwise it will do as the other poster has put.
    If that happens it will be either a systems restore or a reset to get it all back working again
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Just yesterday I had 4 external hard drives plugged into my usb 3 single port using a powered 4 port USB hub..

    When I restarted windows, it was just sitting on the restart screen waiting.. So I waited and waited.. And then pulled the USB plug out of the port and all the sudden the computer restarted...

    Just great, so now I have to start figuring out why my computer couldn't shut down with one or multiple of the external drives...
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 660
    windows 8.1


    Quote Originally Posted by brooksndun View Post
    Just yesterday I had 4 external hard drives plugged into my usb 3 single port using a powered 4 port USB hub..

    When I restarted windows, it was just sitting on the restart screen waiting.. So I waited and waited.. And then pulled the USB plug out of the port and all the sudden the computer restarted...

    Just great, so now I have to start figuring out why my computer couldn't shut down with one or multiple of the external drives...
    Did you maybe change your Bootorder and put USBhdd or USB at first priority and none of the external 4 disk are bootable.

    Some external HDD ( like Western Digital My Book ) need additional drivers to let windows boot properly if atttached.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    No no, I mean I had them all plugged in and then Hit "restart.. then the Blue screen shows up saying "Shutting down windows" or maybe it says "Restarting" I can't even remember now but it just sat there and didn't turn off.. know what i Mean?

    I didn't even get to the point of the boot.. it was just trying to still quit windows and shut down... make sense now??

    and then it was just circle spinning and then i unplugged the usbs and then it restarted..

    I wasnt' trying to boot with them.. just restart..

    this screen


    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

Usb port stopped working. How to fix ?
Related Threads
One USB Port not working in Drivers & Hardware
Hello I have two front facing USB ports on my tower desktop that are both connected to a single 9 pin socket on the motherboard by cable. One port works and the other doesn't. I've tried to find info on the port in device manager, but I can't figure out which data is referring to the port that's...
My USB port suddenly stopped working after inserting another USB device. My unit has 4 rear USB and 2 front USB port. 2 rear USB port are used for USB mouse and USB keyboard, after inserting another USB speaker in the rear USB port, my mouse and keyboard suddenly stopped working with lights off...
Hi! I am repeatedly getting the error "Internet Explorer not working" / Windows checking for solution/Last browsing closed unexpectedly , then Restore Session. I went to google to find a fix for this error .I'm being told to Press Window + W key then type in Troubleshooting in the Search box , then...
Ethernet port not working in Network & Sharing
just noticed my Vaio ethernet port isn't working. it says the adaptor is working normally, but when I plug in an ethernet cable is says the cable is not plugged in. I tried it with two different cables that work elsewhere. I wonder if the laptop ethernet card is faulty? Wireless is working...
USB 3.0 port not working in Drivers & Hardware
Hi guys, I'm new to this forum, and I am having trouble with my USB 3.0 port. Whenever I plug anything (usb, mouse, portable hard drive etc) into that particular port, "Client Server Runtime Process" would use 100% of the CPU. However, when plugged into the USB 2.0, all seems to be fine. Would...
Hello everyone, I am using Windows 8 64 bit Pro. After my ps/2 mouse was giving problems I recently switched to using a wireless usb mouse. Now when that didn't suit me I wanted switch back to a ps/2 mouse. But the problem is that now when I attach the mouse to the ps/2 port,...
USB Port not working after upgrade in Drivers & Hardware
Got as far as the initial Personalisation screen (background colour) following an upgrade from 7 to 8 Pro and no keyboard or mouse working (wireless). Tried a hardwired keyboard/mouse and even dug out an old keyboard with a PS2 connector, none worked. Looked at the xbox receiver I have plugged in...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook