Windows 8 and 8.1 Forums


Harddrive randomly goes to 100% and system doesn't respond

  1. #21


    Kirkham UK
    Posts : 125
    Microsoft Windows 8.1 Pro 32-bit


    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    So have 2 hard drives and Samsung is one with issue, seems as though SMART and chkdsk is fine. Did clean install recently and same exact issue.
    But have put same exact software back on and then it happened or before you put all back on ?
    The issue happened again at 22:05

    Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued.
    and The IO operation at logical block address 0x23da738 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.

    It happened once during the Windows Installation Process. I thought it was a virus at first. But I knew it had to be something else.
    So it happened on basically a clean install as well as a unclean install (I don't know the professional term for that)

      My System SpecsSystem Spec

  2. #22


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by Microbillgates View Post
    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    So have 2 hard drives and Samsung is one with issue, seems as though SMART and chkdsk is fine. Did clean install recently and same exact issue.
    But have put same exact software back on and then it happened or before you put all back on ?
    The issue happened again at 22:05

    Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued.
    and The IO operation at logical block address 0x23da738 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.

    It happened once during the Windows Installation Process. I thought it was a virus at first. But I knew it had to be something else.
    So it happened on basically a clean install as well as a unclean install (I don't know the professional term for that)
    Reset to device seems Port 0 where OS drive was reset usually done when rediscovered. How is your Power management plan set, balanced, high performance ? In my picture, check your device manager as you should have AMD controllers i believe what does it show AHCI ?

    Click image for larger version
      My System SpecsSystem Spec

  3. #23


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit
      My System SpecsSystem Spec

  4. #24


    Kirkham UK
    Posts : 125
    Microsoft Windows 8.1 Pro 32-bit


    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Quote Originally Posted by Microbillgates View Post
    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    So have 2 hard drives and Samsung is one with issue, seems as though SMART and chkdsk is fine. Did clean install recently and same exact issue.
    But have put same exact software back on and then it happened or before you put all back on ?
    The issue happened again at 22:05

    Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued.
    and The IO operation at logical block address 0x23da738 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.

    It happened once during the Windows Installation Process. I thought it was a virus at first. But I knew it had to be something else.
    So it happened on basically a clean install as well as a unclean install (I don't know the professional term for that)
    Reset to device seems Port 0 where OS drive was reset usually done when rediscovered. How is your Power management plan set, balanced, high performance ? In my picture, check your device manager as you should have AMD controllers i believe what does it show AHCI ?

    Click image for larger version
    22:25 - The IO operation at logical block address 0x2946ce6 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.
    22:33 The IO operation at logical block address 0x55b92a8 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.

    It happens at different LBAs
    I've not changed my power mangement, It's been default before the issue happened, as well as after. Currently, I am using the default ACHI driver. But again, it was like that before the issue arose.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #25


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    If move OS drive to try on another port instead of Port 0 may need to enter BIOS make sure boot order is correct to boot from Samsung or believe won't boot up then.
    Think would have AMD controllers for the drive since chipset is AMD. Saying issues happened with windows 8.1 even 8. Does say AHCI , you know BIOS set to AHCI ?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #26


    Kirkham UK
    Posts : 125
    Microsoft Windows 8.1 Pro 32-bit


    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    If move OS drive to try on another port instead of Port 0 may need to enter BIOS make sure boot order is correct to boot from Samsung or believe won't boot up then.
    Think would have AMD controllers for the drive since chipset is AMD. Saying issues happened with windows 8.1 even 8. Does say AHCI , you know BIOS set to AHCI ?
    Yes my BIOS is set to ACHI. and I can't really move OS to another drive as it is smaller than my main one.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #27


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by Microbillgates View Post
    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    If move OS drive to try on another port instead of Port 0 may need to enter BIOS make sure boot order is correct to boot from Samsung or believe won't boot up then.
    Think would have AMD controllers for the drive since chipset is AMD. Saying issues happened with windows 8.1 even 8. Does say AHCI , you know BIOS set to AHCI ?
    Yes my BIOS is set to ACHI. and I can't really move OS to another drive as it is smaller than my main one.

    Move the drive to another port, not reinstall the OS.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #28


    Kirkham UK
    Posts : 125
    Microsoft Windows 8.1 Pro 32-bit


    Done that, will let you know if it happens again (because it happens randomly with no signs)
      My System SpecsSystem Spec

  9. #29


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by Microbillgates View Post
    Done that, will let you know if it happens again (because it happens randomly with no signs)
    Always hardest to determine, intermittent issues. As few different reasons why this can happen, need to try each one till find it, don't assume anything yet.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #30


    Kirkham UK
    Posts : 125
    Microsoft Windows 8.1 Pro 32-bit


    I moved it to SATA1 and I just got this as soon posted that message

    The IO operation at logical block address 0x3eb56ed for Disk 0 (PDO name: \Device\00000026) was retried.

    Sata1 was where my 160gb hard drive was. And that has had 0 issues. That drive has not given me any issues
      My System SpecsSystem Spec

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Harddrive randomly goes to 100% and system doesn't respond
Related Threads
System Freezing randomly in BSOD Crashes and Debugging
My issue is not a BSOD but this is the only thread I could find that seemed close to my issue. Starting about 2 weeks ago my PC started freezing up where i was required to power it down and restart. It does this while doing many things, from gaming to watching videos to sitting idle I have since...
CD drive does not respond in Drivers & Hardware
I am running Windows 8 on a laptop. Until recently, everything worked. Now, my CD drive does not read the disk or respond to an eject, but it shows up in Device manager. When I tried to look at from a command prompt it says it cannot find the drive. Due to my fiddling around, there is now...
Solved system image backup - no harddrive option? in Performance & Maintenance
Hi, For some reason, system image backup is no longer allowing me to choose a hard drive for the destination of a system image backup. Space isn't the issue, as the drive I want to back up to has more than enough space for my C: drive. There is already an image stored on the drive, but I'm...
I have a dual boot, two hard-drive MSI K9A2-CF based system. One drive has Windows 7 running with all the updates and is incredibly reliable, never stops for anything. One drive has Windows 8.1 running and randomly locks up, mouse & keyboard non-functional, desktop and open applications still...
System doesn't recognize me as an admin in User Accounts and Family Safety
Hey, I hopped on to my computer this morning and tried to download a program, and the computer will not suddenly not let me run anything as an admin, won't let me install/uninstall/change any program. I have checked and my account definitely says that it is an admin account still, so I am not...
I had purchased Windows 8 in the first month of its release and since then I haven't encountered a single error. But off late, I'm experiencing serious trouble. Whenever a Windows automatic update is installed, after shutting down the laptop when it's booted again I get a message on a...
Often, when turning off the pc, it doesnt power off completely (windows turns off, but the pc stays on, to poer off I need to press the power button for a few secons) and at the next startup, it displays a driver power state failure dump. Also, I seem to get some random system service exception...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook