Windows 8 and 8.1 Forums


2 issues: Device Manager Crashing and Ext HD disconnects

  1. #1


    Posts : 13
    windows 8.1 media center

    2 issues: Device Manager Crashing and Ext HD disconnects


    Hi There,

    so I'm currently Experiencing 2 issues. I dont know if they are related or not so I'm posting in the same thread.

    1. When I Open Device Manager It's much slower than it should be. WHile its loading the hardware list It will stop responding ( you can see " not responding" in the window bar. After 30 seconds- 1 minute it responds again and the list of device/hardware shows up. There are no Yellow exclamation points showing up in the list. If I try to do a "Scan for hardware change" or if the list tries to Refresh The Device manager will completely Crash. and I get a window pop up that says " Microsfot Management Console has stopped working" No error code Nothing. Just a button that says Close program.

    2. The other issue is Recently my external Buffalo Drive ( HD-GDU3) usb 3 Stops working after a certain amount of time. It just disconnects but you dont hear the Disconnecting sound. I don't notice it disconnects until it Freezes my computer. The only way to unfreeze the computer is to Unplug the drive IF I plug it back in It works Again for a short amount of time. WHen it Stops working Its still up in device manager and There is a Drive letter for it. If i click the drive letter nothing happens. Again I have to unplug it and replug it and it will work for a shot amount of time until it Disconnects/stops working again.

    The drive Itself works Fine. i've tested it on several other computers ( both mac and PC) and this issue does no happen at all. Only happens on this computer. ITs not going into idle/ hybernate mode I've turned all that off in power management i think) . I've also unchecked the allow to Turn off/idle in power management of the USB hub...

    This is Driving me Crazy. Not sure If these 2 issues are related

    I would like to avoid having to do any kind of Fresh install/ reformat. But i understand if its unavoidable.



    My build is:

    -Windows 8.1 media center ( updated to the latest updates) 64 bits
    -32 gigs of ram
    -Intel Core i7-4930k 3.40 ghz.
    -two samsung ssd drives ( 256 gb and 512 gb) , two hitachi 7200 rpm drives ( 3 tb each)
    - usb 3.0 buffalo HD-GDU3

    any help would be greatly appreciated.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    What I would do to isolate the problems you have:
    1. Make sure the 2 SSD's are having the updated firmware.
    2. Disconnect all Hard disks except the one to boot Windows from. Also make sure that all cables in your PC are tightly connected.
    3. Open the Device Manager to see if you experience the same problem.


    Please report back. Good luck.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Hey There Topgundcp

    Thanks for the reply.

    1. Both ssd's are up to date with firmware. There is no issues with the ssds. Both of them are samsungs. One is 256 gigs 830 series ( it has firmware CXM03B1Q) . The other is the 840 Pro 512 gigs. It has the DXM06B0Q firmware installed.

    2. I've disconnected all the Hard drives except the windows boot Drive ( the 256 gig ssd is my boot drive) + the bluray player and I checked all the Cables inside the pc ( all of them are tightly connected) .

    3. Yes Device manager is still slow and Still crashing when i try to refresh the hardware/device list.

    Thanks again for your help.
    Any other suggestions?
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    My question is why are you opening Device Manager? Second is that it can take the software to discover all devices connected to the computer.

    If any of them are offline at the time of discovery. Device Manager will hang up.

    USB pocket hard drives are set in their firmware to go into a sleep state after a certain period of time.

    Make sure you do not allow the computer to place those ports into sleep mode.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    OK. Let us try from Admin Command Prompt the following commands (just copy and paste):
    Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup&sfc/scannow&Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth&sfc/scannow&pause
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    @broe23

    I opened device manager to Check if the faulty hard drive was showing up on the list to see if there was something going on there. . Theres an issue happening with the device manager and its keeps crashing. This is not Right and I would like to fix it.

    I've unplugged everything on my computer except for the video card and ethernet card and one hard drive. I just updated the ethernet card with the latest windows 8.1 drivers and Now I'm updating the video card from scratch to make sure there isnt an issue with that.

    And as I stated in my original post. all the power management settings for usb plugs , hard drives , windows hybernate/ sleept ETCC everything is OFF nothing can go into sleep mode

    thanks for the reply!!!

    Looking or any other suggestions/ Help

    THANKS
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    @topgundcp



    THANKS I just did that cmd.

    Everything scanned successfully. IT did not find any integrity violations

    The only thing that sticks out is " The restore operation completed successfully. The component store corruption was repaired"


    after that it paused "press any key to continue".. now it scanning again doing a verification at 49%
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    @topgundcp

    It just keeps scanning.. SAme thing came up "
    " The restore operation completed successfully. The component store corruption was repaired"

    Should I stop the scanning / verification? It just keeps going. hahah

    what now?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    Very good, we just want to make sure that there's no corrupted system files. Did you also update to the latest intel chipset ?
    In addition, also check if you have the latest BIOS.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Quote Originally Posted by topgundcp View Post
    Very good, we just want to make sure that there's no corrupted system files. Did you also update to the latest intel chipset ?
    DOIng this NOW! This is the only thing thats not updated... I updated my motherboard bios earlier today and all the usb drivers and hard drive drivers .. just did the ethernet card and video card ,

    I'll Check intel for the chipset drivers now.

    Thanks .
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 3 123 LastLast
2 issues: Device Manager Crashing and Ext HD disconnects
Related Threads
If you have ever wanted to change that boring "HID-compliant Mouse" title to something more descriptive, this tutorial is for you. The name of any device can be modified with this method and can help you organize your devices better in Device Manager. First, open Device Manager by opening a run...
Hey :) I ve had a problem with the internet so I decided (foolish decision) to remove the network adapter s driver (Realtek PCIe GBE Family Controller). After I removed and connected the wire to the pc it shows the adapter in the device manager net adapters list, yet there is a yellow exclamation...
Unknown device in Device Manager in Drivers & Hardware
My friend's fairly new computer has started showing an unknown device in Device Manager. The hardware id in properties shows USB\VID-08B1&PID_0018&REV_1501 I've tried to find this on the PCI Database website but have been unsuccessful, as has a Google search. Any ideas how to find out what...
Hello, I have an M-Audio midi-uno and it isn't popping up anywhere in windows 8; it plugs in via usb 2.0. When I plug it in a light on the device turns on and slowly flashes on/off. When I plug it into my piano and play notes the indicator lights that show key presses flash on/off Yet when I...
Enable COM/LPT in device manager in Drivers & Hardware
Hi all, I have a 3D printer who have to communicatie by Com -> usb converter. I have drivers from FTDI chip before I have to install the printer software. In that programm I have to set the com port number. But I have a problem, I don't see any com in the device manager. I have set a new...
Hi, On a fresh clean Windows 8 image, my software driver (signed) installs fine and shows up properly in the Device Manager. However once i uninstall it , subsequent reinstalls show up as 'Unknown Device' in the Device Manager. From the device details, I find that it refers to /looks for the...
odd bal in device manager in Drivers & Hardware
In my device manager I have a listing for "Other devices" and in the drop down menu I have list for "Coprocessor" w/exclamation point. I have all the latest drivers for my mobo including the latest chipset driver and still have this thing. Is there a way for me to track this item to find out who...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook