Windows 8 and 8.1 Forums


2 issues: Device Manager Crashing and Ext HD disconnects

  1. #11


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Quote Originally Posted by topgundcp View Post
    Very good, we just want to make sure that there's no corrupted system files. Did you also update to the latest intel chipset ?
    In addition, also check if you have the latest BIOS.
    OK yes everything is up to date! Bios was updated this morning. USB , videocards etc... all up to Date.

    Any other suggestions?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #12


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    Also download: Drive Tools for Windows Cleanup
    Unzip and right click to run as Admin
      My System SpecsSystem Spec

  3. #13


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Quote Originally Posted by topgundcp View Post
    Also download: Drive Tools for Windows Cleanup
    Unzip and right click to run as Admin
    Ok DONE. IT removed a bunch of stuff.

    anything else i should try? =)...

    THANKS this is a nice cleanup for my computer soo far haha
      My System SpecsSystem Spec

  4. #14


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    When you update the BIOS today. Did you clear up the CMOS ? (unplug the power, take the battery out for 10 min or so) and reset to default.
    It seems evrerything we've done so far is up to date and clean up a lot of orphan devices.

    You might want to run CCleaner also: CCleaner - Builds
    Download the portable version so you don't have to install it then run.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #15


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Yeah. Bios Was updated that way. Thats how they Motherboard company Said to do it.

    I'll try cc cleaner.

    Otherwise. THANKS for your help. if you think of anythign else let me know.

    My machine is running really Well. Theres just that weird issue with the Device manager crashing. And My external drive.
    I'll test the external drive again on my Wife's computer. See if it works there.

    Right now the External seems to be disconnecting/ stop working ( although the llights are still on) after a few minutes now. Its too bad.. its less than a year old...


    No big issue! I have All the stuff backed up on Crashplan so maybe Buying a new drive and restoring the Data will do the trick.

    THANKS
      My System SpecsSystem Spec

  6. #16


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    Last thought.
    Download: TreeSize Portable Free Set your folder Options to show hidden files and Protected System files then right click to run as Admin.
    Scan all your drives and take a look at folder: System Volume Information
    On each drive to see how big they are. Clean them up also
    On the external drive, open Admin command prompt and run: chkdsk /r X: where X is the drive letter of the external drive. It'll take a while to complete so just let it run.
    If I think of anything else, I'll post back.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #17


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    Quote Originally Posted by topgundcp View Post
    Last thought.
    Download: TreeSize Portable Free Set your folder Options to show hidden files and Protected System files then right click to run as Admin.
    Scan all your drives and take a look at folder: System Volume Information
    On each drive to see how big they are. Clean them up also
    On the external drive, open Admin command prompt and run: chkdsk /r X: where X is the drive letter of the external drive. It'll take a while to complete so just let it run.
    If I think of anything else, I'll post back.
    Cool Thanks. I just ran Treesize on all my drives. The only drive that has alot of stuff is the c drive.

    -My system volume information is 8.7 gigs on the c drive. how do i Clean it up exactly? i can Delete all the content ???
    - my pagefile.sys is 32 gigs big . should i worry about this?
    - Theres also a 16.5 gig hiberfil.sys . should i worry about this too?

    I'll check my external Drive HOWEVER that will be nearly impossible since it disconnects after several minutes...

    THAnks for the tips.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #18


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    SVI folder is where Windows store System Restore Points + Database Indexing etc... and will grow bigger. You can clean it by:
    Win+X->System->Advanced system settings->System Protection. Hi lite C Drive->Configure->Delete and then create a new one.

    Pagefile.sys is 32 GB because you have 32GB of RAM installed. And since you have 32 GB of RAM, chances this file will never get used. However, you'll need it in case your PC gets BSOD then this file will be used to create memory dump. I have 16GB in my PC and manually, I set it to 1GB.

    Hiberfil.sys existed because you have hibernation set to on in your Power Options, you can turn it off then this file will be deleted by Windows on next reboot.

    The problem with your external HD might be related to the Device Manager acting up due to outdated/corrupted USB driver, you might want to update this also.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #19


    Posts : 13
    windows 8.1 media center


    I have 6 usb 3.0 plugs on my computer None of them are working with this external anymore. Which is ODD because it worked just fine for the last year or so... but inthe last week It keeps disconnecting after some time And and just REcently ( today) it wont stay hooked up for more than 30 -60 second. Seems odd that it would do this on all 6 usb 3.0 plugs all of a sudden... The ones on the back of the computer and the ones in Front arent working with this drive..

    HOWEVER I just plugged the drive on a USB 2.0 port and It seems to be working! So I've been TRansfering The files to an empty internal Drive!!!! Its been running for 45 minutes so far soo which is good! SUPER slow though transfer though!

    I already Updated the USB driver todays... How do you recommend I FIx the usb 3.0 drivers etc..

    My motherboard is an Asus sabertooth x79 . The drivers for the motherboard / usb was updated earlier today soo I ruled it out.. Maybe I need to look at it again
      My System SpecsSystem Spec

  10. #20


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    You can try another USB3 cable to rule out that it's not the cause. FYI, external drive is not designed for constant use, it is convenient but if it's constanty plugged in and there's not much air flow inside the enclosure, will generate lots of heat and shorten the life of the HD. My MB is MSI MB, and they use the USB3 manufactured by Renesas, So when I first got the MB, I had to also update with the new firmware from Renesas for it to run properly.

    By the way, are you using any kind of anti virus ? if you are, for testing purpose, temporarily uninstall it completely (You have to use the uninstaller from their website, not from Windows uninstaller).

    Another useful piece of software is: CrystalDiskInfo6_3_2. Download and run to make sure that all of your HD's are in good health
      My System SpecsSystem Spec

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
2 issues: Device Manager Crashing and Ext HD disconnects
Related Threads
If you have ever wanted to change that boring "HID-compliant Mouse" title to something more descriptive, this tutorial is for you. The name of any device can be modified with this method and can help you organize your devices better in Device Manager. First, open Device Manager by opening a run...
Hey :) I ve had a problem with the internet so I decided (foolish decision) to remove the network adapter s driver (Realtek PCIe GBE Family Controller). After I removed and connected the wire to the pc it shows the adapter in the device manager net adapters list, yet there is a yellow exclamation...
Unknown device in Device Manager in Drivers & Hardware
My friend's fairly new computer has started showing an unknown device in Device Manager. The hardware id in properties shows USB\VID-08B1&PID_0018&REV_1501 I've tried to find this on the PCI Database website but have been unsuccessful, as has a Google search. Any ideas how to find out what...
Hello, I have an M-Audio midi-uno and it isn't popping up anywhere in windows 8; it plugs in via usb 2.0. When I plug it in a light on the device turns on and slowly flashes on/off. When I plug it into my piano and play notes the indicator lights that show key presses flash on/off Yet when I...
Enable COM/LPT in device manager in Drivers & Hardware
Hi all, I have a 3D printer who have to communicatie by Com -> usb converter. I have drivers from FTDI chip before I have to install the printer software. In that programm I have to set the com port number. But I have a problem, I don't see any com in the device manager. I have set a new...
Hi, On a fresh clean Windows 8 image, my software driver (signed) installs fine and shows up properly in the Device Manager. However once i uninstall it , subsequent reinstalls show up as 'Unknown Device' in the Device Manager. From the device details, I find that it refers to /looks for the...
odd bal in device manager in Drivers & Hardware
In my device manager I have a listing for "Other devices" and in the drop down menu I have list for "Coprocessor" w/exclamation point. I have all the latest drivers for my mobo including the latest chipset driver and still have this thing. Is there a way for me to track this item to find out who...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook