Windows 8 and 8.1 Forums


Hardware reserved RAM (1/2 of 8GB)

  1. #11


    Posts : 34
    Windows 8.1 x64


    This should be ok. I tried to: uncheck it, check and set to 0 and then to 8192.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #12


    That Kingston RAM needs 1.65v to work properly at 1600 MHz. Can you check in BIOS if that's the case ?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #13


    Posts : 34
    Windows 8.1 x64


    Okay, here are screenshots how it is set in BIOS right now, and how it was then too. Tryed to change voltage, but system became unstable and didn't resolve the problem. I tryed also underclocking RAM by changing multiplier -> to 1333MHz or what, and didn't work neither. Screenshot by CPU-Z claims it is working on 1.5V, but XMP is working at 1.65V. Another thing, suddently, CPU-Z claims that RAMs are working in single channel. Dont know why, RAMs are properly put in motherboard, in same color, by a manual they're correct. To be sure, i placed them incorrectly and PC didn't start.

    EDIT: forgot to say I tryed to restart CMOS memory to be sure BIOS recognised another sticks

    Screenshots uploaded in attachments. Last SCRshot comment - slot #2 exactly same info as written in slot #1. other slots, obviously, empty.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Untitled.png   Untitled2.png   3.jpg   2.jpg  
      My System SpecsSystem Spec

  4. #14


    Trnava
    Posts : 683
    Win 8.1.1 Pro x64


    Do you have the latest BIOS version F10e?

    I have found, that maybe your GPU might be using it, check its settings.

    For reference: 32GB problem with GA990FXA-UD3 and FX-8120 - Page 2
      My System SpecsSystem Spec

  5. #15


    Only wrong things I can see is that according to SPD, RAM voltage should be 1.65v and BIOS shows 1.5v. and yet CPU-Z shows it running at 1600 MHz. so something is not matching.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #16


    Posts : 34
    Windows 8.1 x64


    Quote Originally Posted by TairikuOkami View Post
    No, because I have 990XA (not FXA) UD3 rev 3.0, so I have FEg. (just found out, that FEh is out, dunno when, time on page is misleading, few weaks ago there was just FEg, going to update BIOS and will let you know the results)
    EDIT: BIOS updated to FEh, all same.

    Quote Originally Posted by TairikuOkami View Post
    I have found, that maybe your GPU might be using it, check its settings.
    I am sure it is not, because my nVidia 760 has 2GB of its own memory.

    Quote Originally Posted by TairikuOkami View Post
    Dude on that site claimed "no result", so are you telling me that I have to sell MOBO and buy new one? (and, is Windows reinstall necesarry then, i think, isn't it?)
    In fact, I was contacting their support too, last response was: (nevermind, link invalid now.... But, nothing useful...)

    EDIT: Sorry didn't replied to you :/ EDIT2: Nazdar, Slovák na 8forums

    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Only wrong things I can see is that according to SPD, RAM voltage should be 1.65v and BIOS shows 1.5v. and yet CPU-Z shows it running at 1600 MHz. so something is not matching.


    yeah, like RAM is running 1.5V but that XMP whatever it is claims to be right at 1.65V, dunno. These screenshots was not taken during underclocked RAM, so it is right that it's 1600MHz, isn't it?



    Will let you guys know results ASAP, thnx for help
      My System SpecsSystem Spec

  7. #17


    I have same Kingston RAM but "DC Mode" shows it's running in Unganged mode and as far as I remember, it should be in that mode in order for it to run as Dual. When I tried to run it with 1.5v it would post only maybe once or twice in 10 tries but at.1.65v, right now with sizable OC runs at 816.6 or actual 1632 MHz.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #18


    Posts : 34
    Windows 8.1 x64


    So, what are you suggesting?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #19


    Quote Originally Posted by Wor3d View Post
    So, what are you suggesting?
    To see if you can set Unganged mode in the BIOS.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #20


    Posts : 34
    Windows 8.1 x64


    I cannot find this option in my BIOS, unfortunately...
      My System SpecsSystem Spec

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Hardware reserved RAM (1/2 of 8GB)
Related Threads
Hardware Reserved Issue in Performance & Maintenance
I had just turned on my computer, realizing that it was running particularly slow then I checked my Task Manager to see that my memory being used and I had checked my Resource Manager to find that an excessive amount of RAM was being reserved. I have tried the msconfig method and still no...
Hi guys My question is why Windows 8 did take 4.5 GB for hardware only ,,, is that too much ? My windows 8 is Single Language edition ... The original one that comes with the laptop I tried to install Pro edition trail version it says 16 GB ( 15.5 GB Usable) System Manufacturer/Model...
When I had 8gb of 1600mhz RAM, I had 777MB reserved. I didn't really think much of this, but I recently installed another kit of 4x2gb of RAM. The Hardware Reserved has gone up to 8.8gb, leaving me at 7.2 to use. I have 4x4 Crucial Ballistix 1600mhz RAM My MoBo is GIGABYTE Z68X-UD3H-B3 ...
High Hardware reserved memory in Performance & Maintenance
Hi all. Been having an issue for a few months now i have 4gb corsair dominator gt ram installed but my system in only showing 1.96gb usable and looking in resource monitor its showing 2091 mb as system reserved cpu: OctalCore AMD FX-8120, 4000 MHz Motherboard...
I used HP Pavilion G4-2216TU, 2Gb DDR3 RAM, Intel HD 4000, and Windows 8 Pro 32 bit, x64 processor. The usable memory only 935 Mb, fewer than hardware-reserved that take 1,1 Gb of memory. 22788 22789 Is that normal ? that hardware-reserved took more memory rather than usable ?? please if...
3GB hardware reserved in Installation & Setup
I installed Windows 8 on a USB stick (with the help of WAIK). When I run that, I see nearly 3GB of hardware reserved RAM - total RAM is 6GB. When I run Windows 7 on the same system from my SSD, there are only a few MBs as hardware reserved. Does anybody have an idea why the USB stick installed...
My Hardware reserved RAM allocation is 2MB in Windows 7 and 770MB in Windows 8 on the same PC. I wonder why. 25172518
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook