Windows 8 and 8.1 Forums


Readyboost and mobility center problem on windows 8

  1. #11


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Quote Originally Posted by jimmunsw View Post
    Dear Gman ,
    Another thing is I tried to delete any of the above Folder 1 to 6 , it says something like no permission !
    I have never done any permission checking or allowing before , so can you please also advise me on how to do it , it
    looks confusing . Thanks again - jim
    This will do the trick for you: USB drive or flash problems? How to cleanup and remove old USB storage drivers - TechSpot Forums

    Don't forget to right click on the .exe and choose Run as Administrator.

    Don't worry about their instructions. Just remove device from machine, Run as Admin by right clicking the .exe, done.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #12


    Dear Gman ,

    Thank you for your reply and information given , but however , i have done everything you have instructed accordingly , i managed to cleanup and remove all old Usb storage drivers , i then plugged in my Sandisk Cruzer ( Formatted to Fat32 ) to try set up ReadyBoost but i still unable to do so , it replied the same :- " This device cannot be used for ReadyBoost because this computer is fast enough that ReadyBoost is unlikely to provide additional benefit " .

    1) I wondered why ReadyBoost can work well in Windows 7 for the same Cruzer the same Fat 32 but after upgrading to Windows 8 it worked for a short few times and then it stopped to work with reason given computer is fast enough now ?

    2) Could it be after upgrading to W8 , the computer thought the hard drive is a normal spin drive and later after a few shut down / boot ups plus playing with it for a few hours , it detected the hard drive is actually a SSD 16gb ? Hence the disabling of ReadyBoost sets in .

    3) I wanted to activate the readyBoost because - one) I done it before in this same computer and it worked flawlessly a few times and I think it runs a little faster ( I think only and I may not be right ) with readyboost .
    two) I always find it hard to let go when i dont know why things can work in the first place and it stopped working the next .

    It is a most intriguing puzzle for a device of only 16gb size memory to be so complicated to solve !
    But i still believe there is someone out there knows and have experienced this before and have solved the problem . Maybe i just need to reinstall the whole Windows 8 OS again ...

    But thanks anyway for your valueable info and the time taken for you to dig out these infos for me , much appreciated - jim
      My System SpecsSystem Spec

  3. #13


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Format the SanDisk to exFAT as previously advised. Take the SanDisk out of machine. Run the tool as Admin. Reboot for good measure. Put SanDisk in machine. See if ReadyBoost works. If not, try again not to format to exFAT.

    Hopefully, you also followed advice about drivers in my first post here?



    Anyhow - based on that message you said which I have never heard of before actually, if you have about 2 GB or more of RAM in the machine, Readyboost is basically useless.

    It works good for machines with 1 GB or less, and is increasing less useful as the amount increases.

    So I personally wouldn't bother with it at all if you have a good amount of memory.
    Last edited by GMan; 22 May 2012 at 21:03.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #14


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Ya, I just checked on the specs of your machine and it has 2 GB of DDR3 ram. My advice is to forget about Readyboost completely, as it is not going to do anything positive for you anyhow:

    Viewsonic ViewPad 10 Tablet | VPAD10

    I also have 2 GB ram at only DDR spec, which is worlds slower than yours, and regular hard drives too. Readyboost on a SanDisk does not increase my performance in any way.

    So with that info, hope you enjoy.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #15


    Posts : 828
    Windows 7 x64 Ultimate/Windows 8.1/Linux


    Apparently, it has an SSD too. If so, there's even less need for readyboost.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #16


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Quote Originally Posted by Calico View Post
    Apparently, it has an SSD too. If so, there's even less need for readyboost.
    Yuuuuuup! Very true that.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #17


    Dear Gman and Calico ,

    Mine is Viewsonic Viewpad 10 , 16gb ssd , 1gb ram only , wifi only . It is the starting / basic model or the cheapest W8 tablet i bought - from a good gadget friend of mine for Usd112 only , on for 5 times only by him , he hardly use it at all because he has many other gadgets to play with , suprisingly with W8 this basic atom tablet seems to run so smooth and i am impressed with it's capabilities , making me feel W8 tablets will be a thing to stay for many years to come , i also have ipad 1 64gb wifi and 3g and cydia , it's working fine even now , so now i have the best of both world because with vpad w8 , i can plug in any usb windows accessories and run easily , which ios cant give me that . I can imagine by coming December many iCores w8 tablets will be out by then and it should be cheaper as competition is keen , just imagining the speed iCores tablet can go !

    So that's why i hope to fix this funny problem , it should be able to be corrected because it works in the first place - that's my opinion . Many thanks again for your advise and comments , cheers - jim
      My System SpecsSystem Spec

  8. #18


    Posts : 1,851
    8250 x86 + 7 SP1 x86 + Ubuntu 12.04 LTS x86


    Unless Viewsonic took a different version off the market or something, both of the Viewpad 10 models have 2 GB DDR3:

    MEMORY
    VPAD10_AHUS_05: 2GB DDR3, 16GB SSD VPAD10_APUS_05: 2GB DDR3, 32GB SSD


    Viewsonic ViewPad 10 Tablet | VPAD10
      My System SpecsSystem Spec

  9. #19


    Gman ,

    Regarding the update of drivers , I have only done so for this :-

    Device manager > Network Adapters > 1) Microsoft Kernel Debug Network Adapter - Drivers updated and working properly
    2) Qualcomm Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter - Drivers updated and working properly , PowerManagement Off
      My System SpecsSystem Spec

  10. #20


    Err , here in my country they sell this cheapest version which is not mentioned in the web / net , i confirmed it is 1 gb ram only , very sure of this - i have checked many - many times .
      My System SpecsSystem Spec

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Readyboost and mobility center problem on windows 8
Related Threads
Hi, I'm having a small issue with the Fast Startup feature with Windows 8.1. I've searched the forums and haven't found any type of help regarding this issue, maybe because nobody else has had this problem. When I boot my computer from Fast Startup, every so often, my Netgear N300 Wireless...
How to Reset Position of Windows Mobility Center to Default in Windows By default, the Windows Mobility Center opens centered on your display screen, and then opens to the position it was last closed at afterwards. This tutorial will reset the Windows Mobility Center back to the default...
Hi, So the problem is that i always face this action center message:40568 I always click on turn on so it dissapears but it get back on after a while or after restarting the computer.Any idea. Thnaks.
I have a Pavilion G7 with Windows 8. I have occasion to accidentally hit the F12 key. This turns Airplane Mode off and has the effect of turning off all your wireless abilities. Unlike the older button in windows 7 on my HP Compaq, this button is not a toggle switch. It turns off your wireless for...
Hi all, I've recently upgraded my Toshiba A300D laptop to Windows 8 after changing to an SSD drive. Everything is running great and really fast. However, I am having problems with running video files, youtube videos and games. The problem is that Toshiba do not provide good driver support and...
Yesterday i installed Win8 CP for the first time and at start everything was working great. I played Star Wars: The Old Republic for couple of hours without crashing or any other problems. After that i watched a 720p movie with Media Player Classic - Home Cinema, worked like a charm. The problems...
Hello I have dowloaded the drivers for ati mobility radeon hd 5000 series beacause the drivers not work Configuration: Msi cx 620 i3 330m ati mobility radeon hd 5470 Sorry for my bad english
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook