Windows 8 and 8.1 Forums


One USB Port not working

  1. #1


    Posts : 4
    Vista, Windows 8.1

    One USB Port not working


    Hello
    I have two front facing USB ports on my tower desktop that are both connected to a single 9 pin socket on the motherboard by cable. One port works and the other doesn't.
    I've tried to find info on the port in device manager, but I can't figure out which data is referring to the port that's faulty, and the information I've found is not helpful anyway (looking at properties). Is there any other way to isolate the problem?

    System Info: Windows 8.1, Gigabyte GA-EX58-UD3R Motherboard (USB 2.0), Coolermaster Elite 333 Case.

    Any help would be appreciated
    Thank You

    Hercules

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    They all come from same controller so it's either a wire or connectors.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 4
    Vista, Windows 8.1


    Hello CountMike, and thanks for your response. Looking inside the front section of the case, it looks like the external port connections and the cable would come as part of the case fittings, and are not removable. In view of what you say, I think that my only option will be to try plugging the cable into the other socket (the M/B has two of these). Its not worth getting a cable/bracket arrangement, as I wouldn't be able to fit this at the front.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Quote Originally Posted by Hercules1946 View Post
    Hello CountMike, and thanks for your response. Looking inside the front section of the case, it looks like the external port connections and the cable would come as part of the case fittings, and are not removable. In view of what you say, I think that my only option will be to try plugging the cable into the other socket (the M/B has two of these). Its not worth getting a cable/bracket arrangement, as I wouldn't be able to fit this at the front.
    Yes, most of those front ones come with the case but are removable, you just have to disassemble it. If you need it bad enough or to have more, there's stuff like this: Front Panel USB Port | eBay
      My System SpecsSystem Spec

One USB Port not working
Related Threads
My USB port suddenly stopped working after inserting another USB device. My unit has 4 rear USB and 2 front USB port. 2 rear USB port are used for USB mouse and USB keyboard, after inserting another USB speaker in the rear USB port, my mouse and keyboard suddenly stopped working with lights off...
Hey guys i bought hpx705w usb 3.0 drive.Its not working in front usb ports of my desktop but works fine when plugged in back usb ports.And also works fine on my laptop usb ports. What should i do ? Running windows 8
Dear community, It seems that my new MSI GT70 2OD's USB 3.0 port(s) are experiencing serious issues. Because as soon as I try to transfer any file or folder with files in them, it just disconnects the external drive, and claims that the file transfer failed! While in USB 2.0 port(s), it works...
Ethernet port not working in Network & Sharing
just noticed my Vaio ethernet port isn't working. it says the adaptor is working normally, but when I plug in an ethernet cable is says the cable is not plugged in. I tried it with two different cables that work elsewhere. I wonder if the laptop ethernet card is faulty? Wireless is working...
USB 3.0 port not working in Drivers & Hardware
Hi guys, I'm new to this forum, and I am having trouble with my USB 3.0 port. Whenever I plug anything (usb, mouse, portable hard drive etc) into that particular port, "Client Server Runtime Process" would use 100% of the CPU. However, when plugged into the USB 2.0, all seems to be fine. Would...
Hello everyone, I am using Windows 8 64 bit Pro. After my ps/2 mouse was giving problems I recently switched to using a wireless usb mouse. Now when that didn't suit me I wanted switch back to a ps/2 mouse. But the problem is that now when I attach the mouse to the ps/2 port,...
USB Port not working after upgrade in Drivers & Hardware
Got as far as the initial Personalisation screen (background colour) following an upgrade from 7 to 8 Pro and no keyboard or mouse working (wireless). Tried a hardwired keyboard/mouse and even dug out an old keyboard with a PS2 connector, none worked. Looked at the xbox receiver I have plugged in...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook