Windows 8 and 8.1 Forums


VIA USB 3.0 Controller stopped working, now hidden device

  1. #1


    Posts : 11
    Windows 8.1 Pro 64-bit

    VIA USB 3.0 Controller stopped working, now hidden device


    This evening I went to use by portable USB drive and noticed it wouldn't work. I tried another port and it still didn't work. I then tried another device on the same ports and it also did not work.

    I opened up device manager and saw that my VIA USB xHCI controller was no longer listed under USB controllers. I turned on Show Hidden Devices and it then appeared as a hidden device. I attempted to re-install the drivers for it but the installer wouldn't run because it said it didn't detect the hardware on the system.

    I last used the ports 2 nights ago and didn't have any problem then. I thought the problem may have been caused by the Windows updates I installed today so I uninstalled them all, but the USB controller still doesn't work.

    System Info:

    Gigabyte GA990FXA-UD3 motherboard
    AMD FX-8350 CPU
    16GB RAM
    GeForce GTX 770 GPUs
    Windows 8.1 Pro 64-bit OS
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails dm.PNG  

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    Uninstall the device & drivers, and reinstall the drivers from Gigabyte. GIGABYTE - Motherboard - Socket AM3+ - GA-990FXA-UD3 (rev. 1.0) You will need to click on the Rev. of your motherboard, to get the proper drivers. That info should be Silkscreened on the motherboard, next to the model#.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 11
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    Tried reinstalling Drivers, it says it doesn't detect the hardware installed on the system and won't continue. Windows reports that the device had been disconnected from the system.

    I did a System Restore and it worked again. Today I tried installing updates again to see if it happened again and it did, but then when I did another System Restore this time it didn't come back.

    One of this week's Windows Updates broke my USB controller.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    United States
    Posts : 3,093
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    There is a new BIOS dated 8/27 could try that.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 2,627
    win8.1.1 enterprise


    did you delete them from device manager and reboot to see if they would reinstall
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    Also did you make sure that you chose the correct rev. number. If you just used the rev# from the link I posted. It will come back and state that. Same if the device is still installed and has drivers installed.

    You have to do a complete driver & device uninstall, before you install the driver. Also you have to make sure that you tell Windows to not automatically install drivers.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 11
    Windows 8.1 Pro 64-bit


    I uninstalled them from Device Manager and selected the option to delete the drivers. I then disabled the controller in the BIOS, restarted, scanned for hardware changes, restarted and enabled the controller and now the USB controller isn't listed at all, even when Hidden Devices are enabled. I cannot install the drivers for it as it says the device is not connected.

    My motherboard rev is 4.0 I know to check that I am looking at the correct revision when downloading from Gigabyte.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Central IL
    Posts : 3,468
    Linux Mint 17.2


    Quote Originally Posted by Lord Method Man View Post
    I uninstalled them from Device Manager and selected the option to delete the drivers. I then disabled the controller in the BIOS, restarted, scanned for hardware changes, restarted and enabled the controller and now the USB controller isn't listed at all, even when Hidden Devices are enabled. I cannot install the drivers for it as it says the device is not connected.

    My motherboard rev is 4.0 I know to check that I am looking at the correct revision when downloading from Gigabyte.
    We did not state anything about disabling the USB interface from the bios, now did we. Follow our instructions please. Otherwise you are going to be running around in circles like a three legged dog.

    We cannot help you, if you do not follow the instructions we tell you how to fix this issue.
      My System SpecsSystem Spec

VIA USB 3.0 Controller stopped working, now hidden device
Related Threads
My usb gamepad stopped working suddenly and never work again in this computer I tried the gamepad in other computers and it works good, but not in this computer, I tried to reinstall windows several times, install all kind of drivers, I tried to configure it in different ways and its not working...
Hi All I am desperately trying to save some very old audio cassettes by transferring them to my computer before it is too late. I am running Windows 8 on a Lenovo G500.I am using a Behringer UFO202 digital audio interface into which I can connect my analog cassette deck and run directly...
Hi! I am repeatedly getting the error "Internet Explorer not working" / Windows checking for solution/Last browsing closed unexpectedly , then Restore Session. I went to google to find a fix for this error .I'm being told to Press Window + W key then type in Troubleshooting in the Search box , then...
Hi. First, im on a Lenovo Y510p Laptop. Yesterday, windows updated through windows update and when i logged into my computer, none of my usb ports were working. As in: My external mouse and keyboard were not connecting, they were working just before the update though.(they are new.) Device manager...
I am getting four megasas2 as Source with Event ID 11 errors in succession in Event Viewer on a computer running Windows 8.1 every time the computer goes to Sleep or Hibernates. On the General tab, it says: "The driver detected a controller error on \Device\RaidPort0." I have a LSI RAID Controller...
Hello eightforum users, i Got an really big problem.. i just reinstalled my PC, obviously with windows 8. and i cant seem to play games, i mostly play COD4 and whenevery i join a game, i get an Dirextx error, or my PC just reboots.. i dont know if it has something to do with my LPC INTERFACE...
Under display drivers in my device manager, I have two things listed. AMD Radeon 6600M and 6700M Series, and Intel(R) HD Graphics 3000. The AMD Radeon is the one showing the error code 43. I've scanned for driver updates, it says the driver is up to date. I've tried using AMD's driver updater...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook