Windows 8 and 8.1 Forums


Cant boot onto anything, brand new motherboard.

  1. #11


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    ok.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #12


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    nothing worked.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #13


    Well, we know it's not BIOS if it's posting. All the Cmos battery does is hold the changed settings of BIOS. I suspected that wasn't it. The next would be the HD(s).

    You're not dual booting with OS X, correct?

    Is there another machine you could slave the Windows drive in to test?
      My System SpecsSystem Spec

  4. #14


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10


    Hi there

    You see a POST so this fix won't apply -- but I have seen cases where if the tiny micro switch that is the POWER ON LED is not connected then the whole kybosh won't power up at all -- such a tiny thing !!!!!!.

    What I'd do though if you get any POST - is remove EVERYTHING including the memory modules except the monitor. Start by putting in ONE memory module and see if you get at least NO OPSYS found. (Operating system missing or similar). If that works add your keyboard and have another boot. Keep going and do the HDDs LAST. You should eventually get one bootable device to work.
    Put in the rest of the memory modules after you've got to the stage where the BIOS can boot. !! a 4GB or even a 2GB module is enough to test the functionality of the peripherals (HDD's / Optical media (DVD's) etc.

    Ensure you have the LAN disconnected too while you do the tests -- a bad LAN card can also cause havoc at boot time.

    Cheers
    jimbo
      My System SpecsSystem Spec

  5. #15


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    Quote Originally Posted by HippsieGypsie View Post
    Well, we know it's not BIOS if it's posting. All the Cmos battery does is hold the changed settings of BIOS. I suspected that wasn't it. The next would be the HD(s).

    You're not dual booting with OS X, correct?

    Is there another machine you could slave the Windows drive in to test?
    Not anymore. I was actualy thinking about that. I will try my system on another motherboard.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #16


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    I just tried hippsie's suggestion and the drive was not detected.

    When I remove everything, do I keep my graphics card in or use onboard?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #17


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    Quote Originally Posted by jimbo45 View Post
    Hi there

    You see a POST so this fix won't apply -- but I have seen cases where if the tiny micro switch that is the POWER ON LED is not connected then the whole kybosh won't power up at all -- such a tiny thing !!!!!!.

    What I'd do though if you get any POST - is remove EVERYTHING including the memory modules except the monitor. Start by putting in ONE memory module and see if you get at least NO OPSYS found. (Operating system missing or similar). If that works add your keyboard and have another boot. Keep going and do the HDDs LAST. You should eventually get one bootable device to work.
    Put in the rest of the memory modules after you've got to the stage where the BIOS can boot. !! a 4GB or even a 2GB module is enough to test the functionality of the peripherals (HDD's / Optical media (DVD's) etc.

    Ensure you have the LAN disconnected too while you do the tests -- a bad LAN card can also cause havoc at boot time.

    Cheers
    jimbo
    I never did get OPSYS.
    All it did was get past the BIOS splash screen and then go blank and have one flashing line, like in DOS.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #18


    Bow, WA
    Posts : 80
    Windows 8.1 Pro With Media Center


    now I get OPSYS with the drives out.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #19


    Use the onboard graphics.

    Concerning HD on other MB > No automatic attempt (Plug n Play) to install a driver? Did you try both drives?

    Did you have a Boot Manager ? If so, which one?

    Puzzling thing of it all was that it just sat while on vacation. Just to be sure > It was powered off or asleep?
      My System SpecsSystem Spec

  10. #20


    Quote Originally Posted by dukethedj View Post
    now I get OPSYS with the drives out.
    Both drives? Not possible.
      My System SpecsSystem Spec

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Cant boot onto anything, brand new motherboard.
Related Threads
Hello, I have MSI UEFI Mobo, when I try to boot on my Hard Drive in BIOS, it gives me: "Restart and select proper boot device" but I can boot using UEFI Windows Boot Manager, so I want to add legacy boot besides UEFI Boot. Thanks a lot. Regards, addas
Hey, I'm having to get a replacement motherboard as i have a fault on this one. It will be a like for like replacement (exactly the same) Will i have to reinstall Windows 8.1, or can i just plop it in and it will boot/load the drivers that are needed? I wanted to ask, as people often changed...
Edited: sorry thought I attached the file already. Didnt hit upload. I7 4770k on xmp 1 profile. Gskill trident 2400mhz memory Asus Hero VI mobo I have only crashed while gaming or running prime95. Nothing while idling. I had a strange issue when I first booted. The mobo would not post...
If you're running Windows 8, do: 1) Start -> PowerShell 2) run PowerShell as Administrator 3) run the command “confirm-SecureBootUEFI” if it returns TRUE, you have Secure Boot. Otherwise you don't. If you don't have Windows 8, you can check whether Secure Boot is supported by running the...
As mentioned above..... Vote..... :)
Hi all, I was reading online that Windows 8 will just reinitialize itself if you make any significant hardware changes. Kind of like what it did during the first install/boot. So because of this I had not backed anything up (it's all replaceable I just would really rather not set everything...
Solved Brand New PC - Dead? - Please Help! in Installation & Setup
I bought a new Gateway One 23" AIO touchscreen PC today. Out of box proceeded to install Windows 8 release preview. Install was going smooth, and on final boot during the Preparing screen...my baby brother tripped on my power cord, unplugging my PC. After turning back on, it returns to...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook