Windows 8 and 8.1 Forums


USB Mouse works only after restart

  1. #1

    USB Mouse works only after restart


    Recently I bought a new lap top and installed Windows 8.1

    I have an issue with the Mouse/s. I tried 2 different mouses and I encountered the same problem with both of them, so I know it's not a mouse problem. Note that both of these mouses work perfectly on my other/older/Windows 7 and previously Windows XP lap top, so it's not a mouse issue. It's either a driver problem or something else.

    I have tried all 3 USB ports I got and it does the same thing.

    When I turn on the lap top, if the mouse is plugged or unplugged and I plug it afterwards, it doesn't work. If however I turn on the lap top, plug in the mouse, and the restart the lap top, when it restarts the mouse works fine all up until the lap top is turned off again. And then to get it to work again I have to turn on the lap top, with the mouse plugged, or plug the mouse after it's turned on, then restart the lap top, and then the mouse works fine.

    Apparently, this is not very convenient. It's a major inconvenience.

    What can I do to try and resolve this?


    p.s I never had this issue before on any other PC computer or lap top, whether it was Windows XP or Windows 7. So it's either a Windows 8.1 issue or the new lap top issue, or a driver issue.

    Thanks

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Oh, the touchpad works perfectly. It always works and I can turn it on and off with no problems.

    I just thought I'd mention it...
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Well, I just restarted my lap top to confirm, and as I said, the mouse is working now...

    And now even if I unplug it and then replug it into a different USB port, it still works.

    Also I've noticed that now that the mouse works, the lap top makes a noise when I remove and plug the mouse into a USB port. The same noise it makes when any USB is connected or disconnected to/from it, like an external USB or an external hard disc etc... But when the mouse isn't working then the lap top doesn't make any noise when i plug/unplug the mouse, as if it doesn't recognize it...
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    I found on some forum that disabling xHCI mode in BIOS may fix the problem.

    I disabled it and when the lap top restarted it automatically installed the optical mouse device. It took it a few minutes and it did something, installing optical mouse device.

    The mouse works now, but the mouse was plugged in basically after the restart, so it works like it worked up until now, after a restart, that is...

    I will Shut Down the lap top, unplug the mouse, and leave it for a minute, and then turn it on again. I hope it's fixed.

    I'll report in a few minutes...
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Haha well that seems to have done the trick. The mouse now works properly.

    However, now I wonder whether disabling the xHCI mode will create any other problems?

    I just did a search to see what xHCI mode is, and the only issue I can see disabling this will create is this:


    • Disabled - USB 3.0 ports behave as USB 2.0 ports.
    • Enabled - USB 3.0 ports behave as USB 3.0 ports.


    So basically my USB ports will be slower from now on. I feel that that's an acceptable trade-off for having functional USB ports which will accept an external mouse at any time. Because the touchpad is one of the worst things man has ever created, in my opinion...

    I just hope no other issues arise due to disabling the xHCI mode.

    Well, that's the end of this. I hope someone who is in the same boat as me and is thinking of reinstalling the drivers or doing an OS reinstallation gets helped by this thread; it only takes a minute to disable the xHCI mode in BIOS and fix the issue.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Браво земљак, добар монолог.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10


    Bravo !!

    Jimbo
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Браво земљак, добар монолог.
    Hahaha Brate ja tako, pitam ako neko ima neku informaciju, i onda nastavljam dalje trazeci resenje. Ako nadjem resenje ja ga napisem za ostale, ili za nekog u buducnosti sto ce imati isti/slican problem. Ako ne nadjem resenje onda pisem sta sam pokusao, da drugi znaju ako se nadju u istoj situaciji...

    Ako neko pomogne pomogo, ako ne pomogne onda nista. Msm, nista ja ne gubim da pitam pre nego da pocnem da trazim sam resenje... Odavno sam prestao da se oslanjam na druge da mi resavaju probleme.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Quote Originally Posted by jimbo45 View Post
    Bravo !!

    Jimbo
    Thanks Jimbo.

    I tested it again, turned off the lap top, left it off while having breakfast, turned it on again, plugged the mouse, it works. Then I tried the other USB ports, still works perfectly.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Quote Originally Posted by justme View Post
    Quote Originally Posted by CountMike View Post
    Браво земљак, добар монолог.
    Hahaha Brate ja tako, pitam ako neko ima neku informaciju, i onda nastavljam dalje trazeci resenje. Ako nadjem resenje ja ga napisem za ostale, ili za nekog u buducnosti sto ce imati isti/slican problem. Ako ne nadjem resenje onda pisem sta sam pokusao, da drugi znaju ako se nadju u istoj situaciji...

    Ako neko pomogne pomogo, ako ne pomogne onda nista. Msm, nista ja ne gubim da pitam pre nego da pocnem da trazim sam resenje... Odavno sam prestao da se oslanjam na druge da mi resavaju probleme.
    Exactlly.
      My System SpecsSystem Spec

USB Mouse works only after restart
Related Threads
Hey folks, This is very frustrating and I am at my wits end. I have tried 5 different wireless mice and two wireless keyboards with nearly no success. Hardware tried: HP Wireless mouse. Returned to store. Logitech mk320 mouse/keyboard combo Logitech m325 (two different ones) iHome...
Hello everyone. i have a strange problem when i restart my computer i takes too much time for windows to finish loading. but then if i turn off my computer and immediatly turn it on again it start very quickly. how should i fix it?:eek:
I Recently bought Amkette Ergo Wireless USB Mouse, It works fine except it doesn't get deteted on reboot... Every time I turn on my PC, I have to remove the usb and plug it back, then it works... What can be the problem...?? Please Help !!!
Hi Brink! Im sure theres a good explanation, when everybody else says, that the new skydrive app is so amazing, but in my case, not so much. When i had Windows 8.0, my only problem with the skydrive was, that if i saved some changes to a document, and didnt change its name, skydrive assumed,...
so i have had to do a system restore on my desktop 2 times because the msft update rendered my windows 8 desktop useless unless in safe mode, THEN it showed my mouse pointer. the unifying software shows the little orange unifying logo every time i move my mouse, but no pointer. so i just disabled...
Hi Guys, so I've just finished a HTPC build and using HippoRemote on the iPhone to control Windows. Works great if I have a mouse plugged in but as soon as I remove the mouse the cursor hides itself. I can still click on things etc but it makes it pretty hard to do without the cursor being visible....
I have a Samsung series 7 Slate, which works great and is really fast with Windows 8. But with one piece of software the touch screen doesn't work, the menu items will light up but nothing happens when you press them. If I use a mouse it works fine and as it should. I don't think it's the...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook