Windows 8 and 8.1 Forums


Iomega eGo external HDD not working and is "not ready"

  1. #1

    Iomega eGo external HDD not working and is "not ready"


    Hello, I'm CrazyKilla

    I've had this external HDD for a while and it worked until a while back, when it just didn't show up on 'My Computer' anymore. Right now I need to use this HDD and I have to leave with it in 3 days.
    The HDD does not show up in my computer.
    Once connected it does not show up in 'Device Manager'
    Once disk management is opened it is detected, if asked to initialize disk it prompts me with: "The Device is Not Ready".
    I installed Iomega Encryption software (The HDD is an Iomega eGo) which has an option to erase the HDD. Once it detects the HDD if I attempt to erase, or change anything the HDD dissapears from Disk Management but appears in Device Manager as 'Unknown Device'. Yes every time I do this it happens, not coincidentally.
    Everything I try, even using diskpart to clean the HDD it claims that something is out-of-date.
    Yes, the HDD does not work on multiple PCs.
    There is no external Power supply that it needs.
    The HDD uses a Micro B cable and it leads into two cables, USB 3.0 and 2.0. I've tried both, neither make a difference.

    If you could contribute any help, please do.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 1,875
    Windows 10 Pro Prieview x64


    I bought an eGo (I was a bit disappointed with it really). My laptop didn't give enough power so I had to use 2 USB to make it work. You could try that.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Yes, I also tried plugging in both the USBs with no difference.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 1,875
    Windows 10 Pro Prieview x64


    At the same time? I found I had to plug in both. Other than that I don't know, sorry.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Yes, you might need a USB Y-cable in order for the Iomega eGo to have enough power to work properly.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    I do, it has a micro B (into the HDD) to usb 3.0 and usb 2.0 (into the PC) connecting them one at a time or both together makes no difference. It's a small HDD so I don't think it needs any more power.
    It worked under the exact same conditions a while ago. I don't know whether it got corrupted or something but it isn't recognized by any OS.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Then you may consider removing the drive out of the enclosure and connect it directly to an internal SATA port on your PC or thru another SATA-USB adapter.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10


    Hi there

    You don't say if you are using the 12V power adapter or not. Some USB drives even if you use a Y / 2 USB connectors still won't draw enough power - especially from a laptop so you will need the 12V power supply.

    Other than that the other way sometimes to "repair" old USB drives is to open them up and connect to computer with a USB==>SATA connector either with a SATA ==>usb2 adapter alone (or probably in this case) a powered adapter enclosure) - both options are CHEEEEEEEEEEP though.

    Cheers
    jimbo
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 1,875
    Windows 10 Pro Prieview x64


    I put my eGo into my docking station using a SATA connector. It only worked externally if both the USB2 and USB3 were connected.

    eGo do not come with a power supply and clearly my laptop is a bit weak.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Hafnarfjörður IS
    Posts : 4,376
    Linux Centos 7, W8.1, W7, W2K3 Server W10


    Hi there.

    Note some laptops like HP sleekbooks only supply power to ONE USB port - usually the USB3 one -- in the documentation you might find it called "The charging" port as it will still charge USB devices even if the machine is powered off!! so unless the mains connector is still plugged in don't leave any devices connected to that port with one of those laptops. (The HP sleekbooks have 2 standard USB2 ports and a single USB3 port).

    Cheers
    jimbo
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Iomega eGo external HDD not working and is "not ready"
Related Threads
I'm trying to install the Windows 8 Preview x64. I've successfully installed it on my old laptop and a Latitude ST from work, but it won't install on my main PC. I go through the setup wizard as normal; no errors. But, when it comes to the actual installing part, it gets stuck on "Getting files...
Hi all, So I'm kind of stuck.. I currently have the problem where I am in an endless cycle of "loading files" -> "Windows Boot Manager" (see: How To Boot Into Safe Mode On Windows 8 (The Easy Way)). I have tried to load all of the options -- and none successfully load. I also end up at...
Hi I am trying to upgrade my sons win 7 32 bit to windows 8 32 bit he had bought a few days ago.I have tried 5 times .All 5 times it installs fine and reboots and gets to the point where it says 89% getting ready it then reboots and crashes with a blue screen from windows 8 ,the new one.What...
I received an upgrade version of Windows 8 Pro from school, and get all the way through the installation process, but for some reason, during sections when it does the "windows must restart" it restarts, and never "comesback on" ie, the screen doesn't come back on, and it doesn't boot windows... I...
I upgraded from XP SP3 to Windows 8 a week ago using the Assistant program with no problem. Then 2 days later that HDD crapped out. So I made the DVD/USB media on another PC and tried a clean install. After 10 attempts to clean install with all the "tricks" I could find on the net the installation...
Hello guys, I am trying to install Windows 8. I selected the "Keep all apps, data, etc" option and now my installation has been hanging on "Making sure you're ready to install" for around 20 minutes. Does anyone know how to fix this issue? Thank you! - NOSDuco
I had two failed installation attempts of Windows 8 CP. I want to dual boot with Windows 7. Used this tutorial: https://www.eightforums.com/tutorials/2393-windows-8-vhd-create-boot-dual-boot.html Both times I tried to install to an expanding VHD that I had created on my Windows 7 C:\ ...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook