Windows 8 and 8.1 Forums


USB 3.0 port(s) stops working after transfer attempt

  1. #1


    Sweden
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro Update 1

    USB 3.0 port(s) stops working after transfer attempt


    Dear community,

    It seems that my new MSI GT70 2OD's USB 3.0 port(s) are experiencing serious issues. Because as soon as I try to transfer any file or folder with files in them, it just disconnects the external drive, and claims that the file transfer failed! While in USB 2.0 port(s), it works just fine. So, my thought is that it's not the external drive's fault, but something to do with the hardware's (chipset) fault. Any ideas? Anyone?

    Kind Regards,

    Skull Kid

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    San Jose - California
    Posts : 2,847
    8.1x64PWMC Ubuntu14.04x64 MintMate17x64


    Open your registry and under this key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Intel\InfInst to see if you have the latest Intel Chipset Drivers. The latest version is: 10.0.20

    You can download it from here: Intel Chipset Device Software Version 10.0.20 WHQL
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Sweden
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro Update 1


    Oh... it said 9.4.0.1017... could this be the problem? :S
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Sweden
    Posts : 20
    Windows 8.1 Pro Update 1


    Been there, tried that... updating the Chipset did not solve the problem, but maybe I need to reboot?
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5

    have look here


    Hi Skull,
    fair few W8/usb3 anomalies,
    most say plug it in before you boot.
    but see attached

    Roy
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails usb3.PNG  
      My System SpecsSystem Spec

USB 3.0 port(s) stops working after transfer attempt
Related Threads
My USB port suddenly stopped working after inserting another USB device. My unit has 4 rear USB and 2 front USB port. 2 rear USB port are used for USB mouse and USB keyboard, after inserting another USB speaker in the rear USB port, my mouse and keyboard suddenly stopped working with lights off...
Drive clone attempt isn't working. in Installation & Setup
I'm a heavy OSX user so I don't know a whole lot about this, but my son uses Windows because he likes to play games. I'm trying to upgrade his boot drive from a 1TB HDD to a 512GB SSD. Last night I used Norton Ghost to try to make this happen, but after it completed, the SSD is not booting. I...
Windows easy transfer stops in Installation & Setup
Took me 24 hours to transfer 94gb from old to new computer. Now with 6 mins left (according to the transfer time) it hangs! I hear the two hard drives buzzing. What do I do??
Ethernet port not working in Network & Sharing
just noticed my Vaio ethernet port isn't working. it says the adaptor is working normally, but when I plug in an ethernet cable is says the cable is not plugged in. I tried it with two different cables that work elsewhere. I wonder if the laptop ethernet card is faulty? Wireless is working...
USB 3.0 port not working in Drivers & Hardware
Hi guys, I'm new to this forum, and I am having trouble with my USB 3.0 port. Whenever I plug anything (usb, mouse, portable hard drive etc) into that particular port, "Client Server Runtime Process" would use 100% of the CPU. However, when plugged into the USB 2.0, all seems to be fine. Would...
Hello everyone, I am using Windows 8 64 bit Pro. After my ps/2 mouse was giving problems I recently switched to using a wireless usb mouse. Now when that didn't suit me I wanted switch back to a ps/2 mouse. But the problem is that now when I attach the mouse to the ps/2 port,...
USB Port not working after upgrade in Drivers & Hardware
Got as far as the initial Personalisation screen (background colour) following an upgrade from 7 to 8 Pro and no keyboard or mouse working (wireless). Tried a hardwired keyboard/mouse and even dug out an old keyboard with a PS2 connector, none worked. Looked at the xbox receiver I have plugged in...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook