Windows 8 and 8.1 Forums


No blue screen, just a crash like a loss of electricity

  1. #1


    Posts : 3
    Windows 8.1 64 bit

    No blue screen, just a crash like a loss of electricity


    I own a new pc from august 2014, and the problem is: as I set RAM speed higher than 13,33x, or enable XMP settings for 1866mhz, it crash, like a loss of electricity, black screen and then it restarts going in the bios direclty telling me that some settings are not compatible (also when all at default)

    All the components are new (august 2014), RAM Corsair Vengeance blue XMP 1.3 1,866mhz 1,5v, PSU is Enermax Platimax 750W and the motherboard is a Z97X-SOC.


    Starting to think that the problem is ram related, I tried fixing the timings and frequency from the XMP profile, but again it crash.
    Nowdays I'm using 1 module out of 2 and didn't see a crash yet, only when going on XMP.
    In the sistem viewer I got this:

    ORIGINE: kernel power ID EVENTO: 41 CATEGORIA ATTIVITą: 63
    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    - <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />

    <EventID>41</EventID>

    <Version>3</Version>

    <Level>1</Level>

    <Task>63</Task>

    <Opcode>0</Opcode>

    <Keywords>0x8000000000000002</Keywords>

    <TimeCreated SystemTime="2015-01-04T00:54:11.193425900Z" />

    <EventRecordID>18708</EventRecordID>

    <Correlation />

    <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />

    <Channel>System</Channel>

    <Computer>PC</Computer>

    <Security UserID="S-1-5-18" />

    </System>


    - <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">0</Data>

    <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>

    <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>

    <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>

    <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>

    <Data Name="SleepInProgress">0</Data>

    <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>

    <Data Name="BootAppStatus">0</Data>

    </EventData>


    </Event>




    And I upload my DM collection!
    Sorry for my bad english,
    and thanks in advance!

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    India
    Posts : 2,097
    Windows 8.1 Industry Pro B-)


    Hi RedTea & Welcome to the forums ^_^,

    Kindly make sure that the RAM you are using is supported by the Motherboard. Also, what is the stock setting of the RAM Timing for your motherboard?
    Have you tested the RAM modules using Memtest (Thanks usasma)?
    Memory Diagnostics

    Are you getting the crashes if you reset everything to STOCK settings by resetting the BIOS Settings to Default Settings?


    -Pranav
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 3
    Windows 8.1 64 bit


    Hey blueelvis! Thanks!
    Sadly I just checked out my motherboard memory support list, and cmy8gx3m2a1866 didn't show up, just some others similar, like CMZ8GX3M2A1866C9. I didn't count this as a problem, since the shop told me that the ram module is just fine when I asked him if he noticed any compatibility issues, before buying the pc.

    Default memory timings at stock frequency it's 9-9-9-24-200-1t.

    Gotta say that also when switching all at default it used to crash, very few times, strange thing.

    Sorry for my rusty english
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    India
    Posts : 2,097
    Windows 8.1 Industry Pro B-)


    Hi Redtea ^_^,

    Don't worry. Your English is pretty good

    Reset the BIOS to stock settings and set the RAM settings to Default timings on both the RAM sticks. Also, what was the result of the Memtest which I suggested you to run in my previous post?

    -Pranav
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 3
    Windows 8.1 64 bit


    Hey there!
    Yeah the problem is that also at default it crashes (less often but it does). Memtest always passed since the first day. Probably I will fix it soon sending them to RMA and get a certified pair.
    Thanks!
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    India
    Posts : 2,097
    Windows 8.1 Industry Pro B-)


    Hi Redtea ^_^,

    Could you please perform the below steps from Step 7?

    Memory Diagnostics

    Post back the results.

    -Pranav
      My System SpecsSystem Spec

No blue screen, just a crash like a loss of electricity
Related Threads
Seemingly random crash without blue screen in BSOD Crashes and Debugging
Hi everyone, I have been experiencing many system crashes with my PC with Windows 8.1. They seem to happen randomly, sometimes even when the computer is idle. The display just suddenly turns to black, and the PC doesn't respond (even if I hit the caps lock key, the light won't toggle). If I'm...
I've having an issue that I think some ppl had, windows 8 crashing going to blue screen of death or blank black screen and then it restarts by itself, also I have noticed that it says repairing disk in D:/ I have one SSD 120gb in the C:/ which it host the operating system and some minnor...
I get Blue Screen very often in BSOD Crashes and Debugging
When I watch Youtube, I get Blue screen randomly. Also, I found that choosing sound quality 24 bit, 24000 HZ, instead of 24 bit, 192000 HZ seems to alleviate the problem. But, as an audiophile, I would like to still set it to 192000 HZ. Any idea?
BSOD after electricity went out. in BSOD Crashes and Debugging
As the title says, The electricity went out so my pc has an unexpected shut down, After the electricity has come, The pc showed this screen http://im66.gulfup.com/QJCTE.jpg and when i pressed F8 it showed me some options for startup that I have tried them all but the problem still exists, So...
I've got the latest Catalyst Drivers (13.4) from the AMD website, along with a Radeon HD 7950 from Sapphire. As of right now, what happens is that if I launch into a game or anything graphically intensive, it will work initially. However, shortly thereafter, the screen starts to glitch/bug out,...
I get a blue screen error of "driverirql_not_less_equal" when my laptop monitor dims. Specs: OS: Windows 8 Professional (64 bit) Intel i7 2640M 8 Gb Ram 1T HD The attached screen capture is the location of my error.
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook