Windows 8 and 8.1 Forums


Continues Errors at startup "Metadata staging failed"

  1. #71


    New Jersey
    Posts : 114
    Windows 8.1 Pro X64


    I've never had a 400 bad request problem. Where is the hardware devices page you mentioned so I can do a refresh on it?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #72


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit

    sorry for the confusion


    sorry for the confusion: if you paste the device set up manager url into your browser:

    you will find the link in regedit: HKEY LOCAL MACHINE - SOFTWARE-MICROSOFT-WINDOWS-CURRENT VERSION- DEVICE META DATA . I cannot paste the link for you because I have a programme running at present and cannot access regedit.



    this is how Microsoft check if the link is dead on my browser I get error 400 Bad Request. It should forward you to metadata services but mine doesn't.


    To test metadata services update:

    Open control panel - select Hardware and Sound - select Devices and Printers - right click on a black space on that page and click refresh - if the url is repaired it will not generate the metadata staging failed errors. If it is not fixed you will see the errors.

    I have just tried a system restore going back 2 weeks on 2 of my systems even though we have not installed any updates, no joy, the error is still there.


    Of course the temporary fix is to change the link n the registry to the one quoted by saammy on the forum in September, that works, I have tested it.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #73


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit
      My System SpecsSystem Spec

  4. #74


    New Jersey
    Posts : 114
    Windows 8.1 Pro X64


    Yeah, I'm still getting what you are getting. I swear I wasn't getting them until today, maybe yesterday.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #75


    New Jersey
    Posts : 114
    Windows 8.1 Pro X64


    Tried Sammy's fix and it seems to work. The problem might lie in KB2919355. IF you Google it you'll see a lot of complaints that it is causing all sorts of problems.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #76


    Posts : 43
    Windows 8.1 Pro 32-bit


    Starting yesterday, I noticed random Metadata 131 errors in my Event Log as well. With info from a Microsoft forum, I opened Task Scheduler, navigated to Library\Microsoft\Windows\Device Setup and manually ran the task for Metadata Refresh. Lo and behold, there immediately appeared to be about a dozen of these event 131 errors for various device CLSID numbers.
    I made the change in the URL for the DeviceMetadataServiceURL key as suggested by Saammy on Page 3 of this thread.
    I rebooted and then manually ran the Metadata Refresh scheduled task once again and no more errors appeared. So, apparently his URL link still works.
    I had previously used that fix successfully last September, but I restored the original URL after some posters claimed that MS had fixed it. This time, I'll just leave Saammy's URL in place unless I run into future metadata staging problems.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #77


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit


    Quote Originally Posted by streetwolf View Post
    Yeah, I'm still getting what you are getting. I swear I wasn't getting them until today, maybe yesterday.
    Thanks for confirming. I do not think it is the update because as I say we have not installed any updates for almost 3 weeks. I have tried system restore to roll back 2 laptops a few weeks but this has not resolved the issue. I am sticking with saammys fix at present.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #78


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit


    Quote Originally Posted by RonnieJP View Post
    Starting yesterday, I noticed random Metadata 131 errors in my Event Log as well. With info from a Microsoft forum, I opened Task Scheduler, navigated to Library\Microsoft\Windows\Device Setup and manually ran the task for Metadata Refresh. Lo and behold, there immediately appeared to be about a dozen of these event 131 errors for various device CLSID numbers.
    I made the change in the URL for the DeviceMetadataServiceURL key as suggested by Saammy on Page 3 of this thread.
    I rebooted and then manually ran the Metadata Refresh scheduled task once again and no more errors appeared. So, apparently his URL link still works.
    I had previously used that fix successfully last September, but I restored the original URL after some posters claimed that MS had fixed it. This time, I'll just leave Saammy's URL in place unless I run into future metadata staging problems.
    Same here, several of us seem to have reverted to the old fix, it would appear to be more reliable than the Microsoft server url.

    I have received a response this evening from a Microsoft moderator who insists he cannot product this error on his system. However, reading the forum notes I forwarded to him he has said it could be region specific and has agreed to escalate the report to a higher level.

    Hopefully it will not take too long but how many months before it breaks again? Perhaps the direct url we are now using from the September issue is by far safer than the url link that breaks every 6 or 7 months?
      My System SpecsSystem Spec

  9. #79


    Posts : 43
    Windows 8.1 Pro 32-bit


    Quote Originally Posted by amtino View Post
    Same here, several of us seem to have reverted to the old fix, it would appear to be more reliable than the Microsoft server url.

    I have received a response this evening from a Microsoft moderator who insists he cannot product this error on his system. However, reading the forum notes I forwarded to him he has said it could be region specific and has agreed to escalate the report to a higher level.

    Hopefully it will not take too long but how many months before it breaks again? Perhaps the direct url we are now using from the September issue is by far safer than the url link that breaks every 6 or 7 months?
    If the Microsoft moderator happens to get back to you with some valid information, please let us know. I'm guessing they will use the same metadata server for Windows 10, so this issue could become perpetual. I mentioned my thought that this might be region specific in a post last September. For what it's worth, I am located in the Los Angeles, California area of the US.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #80


    St. Augustine
    Posts : 388
    windows 8.1 64, LT -Windows 10 Home 64


    I am still experiencing this problem on 2 separate systems both HP, a Desktop purchased in 12/13 with 8 then moved to 8.1 and kept up-to-date and a Laptop purchased 1/15 loaded with 8.1 and kept up-to-date. While Saammy's link works just fine I know this needs to be rectified and the sooner the better.

    Saammy knew the way inside MS and could get to people the average user will never get to hence the issue was solved fairly quickly. Last year after several support sessions I was able to get to level 2 support and showed them how the original link failed and the one from Saammy worked and the guy did not have a clue what I was showing him so I do not have much confidence that this will be solved quickly. Region Specific? I am in FL for whatever that's worth and I don't believe this has anything to do with windows updates and I have not added anything to either one of my PC's. Last time this happened I imaged my computer back to an earlier time (Macrium Reflect) and it made no difference.

    I hope others will check to see if this is affecting them because there is more power in numbers.
      My System SpecsSystem Spec

Page 8 of 27 FirstFirst ... 67891018 ... LastLast
Continues Errors at startup "Metadata staging failed"
Related Threads
The title says it partially, but that's not the whole story: I decided to use OneDrive, and so I sent a folder from my external Toshiba drive to OneDrive. It took forever and three days to finish, and seemingly isn't finished yet. :( I now get, File Failed to Upload -- There was an error...
So I restored my system because I had no other choice from it not booting before and it was working for a day, then when I restarted it said 'installing XX / 93 updates' so I let that run, and when It finally finished, it restarted said 'configuring windows updates XX% complete...' and then it...
Specs: Acer AO756-2808 Netbook Intel Celeron CPU 877 @ 1.40Ghz Intel HD Graphics 2000 Windows 8.1 Pro 64Bit 8G Dual Ram 120SSD Updated Intel Chipset 9.4.0.1026, Intel HD Graphics 2000 9.17.10.3347, and Intel MGMTEngine 9.5.14.1724
Hello, Actually this is more than errors in the Services Console Panel. I have several errors with my fresh install of Windows 8 Pro which I have never experienced before. What also boggles me with all this is that my user account is set as Administrator as usual, but still Windows behaves as it...
When i start my computer i get that error in the bottom left,i used hijackthis and this is the report: Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4 Scan saved at 10:23:07, on 27/07/2013 Platform: Unknown Windows (WinNT 6.02.1008) MSIE: Internet Explorer v10.0 (10.00.9200.16537) Boot mode: Normal...
Hi there, I am facing a problem with the backup program of Windows 8. My computer (Asus with 250SSD) disk is new and I just installed my programs. Now I want to create a System Image using Windows. The image should be around 50go. Everything works fine until I get a message error saying my...
Hey all Tearing my hair out with my 32bit W7 to W8 pro upgrade here.. :(. Setup gets to 24% and then bombs out with "Windows 8 installation has failed". The logs say.. 2012-10-27 21:01:41, Error Error while getting snapshot properties of fixed drive 2: 0x80042308...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook