Windows 8 and 8.1 Forums


Continues Errors at startup "Metadata staging failed"

  1. #161


    Posts : 1
    Windows 8.1


    I've been lurking in this thread, I just joined so I can participate,

    I have ONE system that is doing this. 8.1 enterprise fully updated. Mine started with the symptom that disk management would take forever (20-30 seconds) to load. Also other programs or functions such as TreeSize that are looking for all the storage devices would hang or respond slowly. The fix I read in this thread of turning off driver updates helped a lot, but it was still slow compared to other machines.

    Then while rebooting, I saw the old PATA controller stating that it found no drives (because there are no PATA devices). So I rebooted again and turned off the PATA and floppy controllers. This makes sense since I had updated the bios prior to this issue. All the delays want away after that.

    Turning windows driver updates back on slows it down a little. For now i'm leaving it off. When updates are on I still get the 131 error whenever devices are refreshed.

    I hope this helps someone....

      My System SpecsSystem Spec

  2. #162


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit


    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Mine also shows 0 and DeviceMetaDataServiceURL http://go.microsoft.com/fwlink/?Link...69&clcid=0x409
    Thanks very much - I now have all of them reading 0 - not that is has resolved anything but at least I know they are correct.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #163


    St. Augustine
    Posts : 388
    windows 8.1 64, LT -Windows 10 Home 64


    Quote Originally Posted by amtino View Post
    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Mine also shows 0 and DeviceMetaDataServiceURL http://go.microsoft.com/fwlink/?Link...69&clcid=0x409
    Thanks very much - I now have all of them reading 0 - not that is has resolved anything but at least I know they are correct.
    I am still following this thread daily. Been running both my machines with the substitute link for weeks now with no errors and no obvious or strange behavior of any kind. I cannot find a way to generate the errors with the substitute link even by refreshing the Device/Printer page. Every couple days or so I revert back to the stock link with no joy. Don't know what implications there might be staying with the substitute link if any. I am planning on upgrading one of my machines to W10 as soon as it's available while leaving my desktop with W8.1 so I can see what effects all this might have with the upgrade.

    BTW, That value is 0 on both my machines with the substitute link installed

    Thanks for all your efforts.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #164


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by amtino View Post
    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Mine also shows 0 and DeviceMetaDataServiceURL http://go.microsoft.com/fwlink/?Link...69&clcid=0x409
    Thanks very much - I now have all of them reading 0 - not that is has resolved anything but at least I know they are correct.
    Most welcome, wishing for a resolve, thank Amtino !
      My System SpecsSystem Spec

  5. #165


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit

    Still hoping for a fix


    I have not heard from Microsoft today but hope to hear something next week.

    I have experimented like other users, using the substitute url, turning off hardware and device updates.

    The substitute url is the only temporary fix that will leave the event log 'tidy'.

    Turning off the update feature and stopping the task from running does not work for me.

    I also tried changing the options and selecting ' never use windows update'. This filled the event log with large numbers of warnings instead: Windows update is blocked by policy - The Network List Manager reports no connectivity. A connections to Windows Update could not be established.


    None of these are ideal but are workarounds for now.

    I am currently looking into the relationship between Windows Update Agent, Device Set-up Manager and also Bonjour.

    I note in Services that Bonjour specifically is used by Task Scheduler and also for updating Devices. Metadata also uses the Windows Update Agent.

    Could this be a windows Update Agent generated error? or could Bonjour be involved somewhere? The plot thickens a little but I think it is worth looking at.

    I do recall (but it is no longer visible in my log) shortly after daylight saving at the end of March I had this odd event in the log from Bonjour to the effect that it had rolled back some so many millions ticks? Can anyone else recall seeing an error of this nature shortly after daylight saving. There may or may not be a link. We do know it is some kind of timing issue.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #166


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Your digging deep Amtino ! For one if i am correct not a great loss until corrected to loose ability to update other devices by disabling hardware and device updates as seemed be best solution for now if people want to rid the errors in Event Viewer. I feel i update my own devices through manufacturer's websites and even use Intel update utility which they rarely have updates lately. Again i am not positive what other updates i may not be able to get on my own by needing Windows update to do it for me in meantime.

    Just a thought, because these erros are not causing any system problems or BSOD. I do admire your dedication and yes this needs to be fixed, even soon looking at upgrade to Windows 10 which i feel may still have this issue, who knows. Thank you !!
      My System SpecsSystem Spec

  7. #167


    Posts : 81
    Windows 8 Home Premium 64 bit

    No News yet


    I have no news of a fix yet, do not know if anyone else has had a response. I have noticed that the planned maintenance at 3am does not appear to be functioning either. Has anyone else noticed this?

    Search. Scheduled Tasks
    Scroll down to active tasks - Scheduled Maintenance

    For the 3am scheduled maintenance - I see ' The Operator or Administrator has refused the request'

    Anyone else seeing this?
      My System SpecsSystem Spec

  8. #168


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Wish i can say yes, but i never contacted MS. I do have this message in Task Scheduler

    At 2 am every day 6/10/2015, next one on 6/11/2015. The Operator or Administator has refused the request (0x800710e0)

    As for Metadata failed, i receive about 2 a day.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #169


    Posts : 10
    windows 8.1


    ****crossing my fingers**** that windows 10 will not have this issue... event 131 error plus warning 200,201,202 (all metadata related) are driving me nuts... my computer used to boot up wih no errors or warnings before this thing... microsoft please fix it... if i knew right now that windows 10 didnt have this problem then i wouldnt care that much because windows 10 is right around the corner.. (offcourse we will instead be battling other new errors lol) ... never ending
      My System SpecsSystem Spec

  10. #170


    Posts : 27
    Windows 8.1 (64 bit)


    Just to add to the thread. After formatting W8.1 I am also receiving errors 131, 200, 201, 202. I rid myself of the 131 error by using the temp url in regedit suggested earlier in the thread (until Microsoft find a fix).
    For the 200, 201 and 202 errors, I removed them by going into Services and changing the "Windows Driver Foundation" service to Automatic.
    Rebooted several times to test and I am completely error free
      My System SpecsSystem Spec

Page 17 of 27 FirstFirst ... 71516171819 ... LastLast
Continues Errors at startup "Metadata staging failed"
Related Threads
The title says it partially, but that's not the whole story: I decided to use OneDrive, and so I sent a folder from my external Toshiba drive to OneDrive. It took forever and three days to finish, and seemingly isn't finished yet. :( I now get, File Failed to Upload -- There was an error...
So I restored my system because I had no other choice from it not booting before and it was working for a day, then when I restarted it said 'installing XX / 93 updates' so I let that run, and when It finally finished, it restarted said 'configuring windows updates XX% complete...' and then it...
Specs: Acer AO756-2808 Netbook Intel Celeron CPU 877 @ 1.40Ghz Intel HD Graphics 2000 Windows 8.1 Pro 64Bit 8G Dual Ram 120SSD Updated Intel Chipset 9.4.0.1026, Intel HD Graphics 2000 9.17.10.3347, and Intel MGMTEngine 9.5.14.1724
Hello, Actually this is more than errors in the Services Console Panel. I have several errors with my fresh install of Windows 8 Pro which I have never experienced before. What also boggles me with all this is that my user account is set as Administrator as usual, but still Windows behaves as it...
When i start my computer i get that error in the bottom left,i used hijackthis and this is the report: Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4 Scan saved at 10:23:07, on 27/07/2013 Platform: Unknown Windows (WinNT 6.02.1008) MSIE: Internet Explorer v10.0 (10.00.9200.16537) Boot mode: Normal...
Hi there, I am facing a problem with the backup program of Windows 8. My computer (Asus with 250SSD) disk is new and I just installed my programs. Now I want to create a System Image using Windows. The image should be around 50go. Everything works fine until I get a message error saying my...
Hey all Tearing my hair out with my 32bit W7 to W8 pro upgrade here.. :(. Setup gets to 24% and then bombs out with "Windows 8 installation has failed". The logs say.. 2012-10-27 21:01:41, Error Error while getting snapshot properties of fixed drive 2: 0x80042308...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook