Windows 8 and 8.1 Forums


Black screen on start up after windows 8.1 upgrade

  1. #1


    Posts : 26
    Windows 8.1

    Black screen on start up after windows 8.1 upgrade


    Hi there, I'm new to the forum so i hope this thread is where it should be. I believe this might be a BSOD issue but yet again I'm not computer wiz.

    I've just upgraded from windows 8 to windows 8.1, via the Windows Store. Prior to upgrade i had no issues whatsoever with the windows 8, before the upgrade i ran the Windows 8.1 Upgrade Assistant. And found only 3 softwares to have conflict with the upgrade, these 3 are as followed: Apple QuickTime, iTunes and Bitdefender Total Security - Version 17.15.0.68. I uninstalled both of the apple software's and upgraded the Bitdefender to a version compatible with Windows 8.1.

    I had no issues with the download & installation of windows 8.1, however the instant between windows loading screen and the switch to user log in screen is blank/black for a good 3 minutes, if not more. Normally after the shut down screen the computer would power off completely, however now my computer screen is blank/black and the computer is still powered on for about 10-15 minutes, I know that it is on as all the fans/HDD LED are active. This time fluctuates and I'm not sure why. I've checked with windows update and no updates are available, all of my softwares (and third party applications) are up to date. On Microsoft Community forum and so on, all i can say is that there are many others experiencing a issue only with a blinking cursor and their circumstances are different so i don't believe its related.

    I've updated my BIOS to the current version and my display driver and chipset are up-to-date, all drivers offered on the asus website, i even installed the realtek sound driver which i wasn't using previously. Reset BIOS, removed battery for CMOS, removed all components 1-by-1, ran CHKDSK no problem found, only standard keyboard/mouse/display connected, no change whatsoever!

    I've tried safe mode and its the same, only the transition to logging in and shutting down have improved slightly. Tried clean boot at the result was the same. Checked the WER and found a lot of this "DRIVER_POWER_STATE_FAILURE 0x0000009f". I've already run the SF diagnostic tool and will load the zip file here. Hopeful someone can help me out, as i rather not do a clean install of windows 8 and I'm not sure if restoring my pc to windows 8 before the upgrade will resolve the issue if it is driver related.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    Quote Originally Posted by 8years View Post
    Bitdefender Total Security

    Normally after the shut down screen the computer would power off completely, however now my computer screen is blank/black and the computer is still powered on for about 10-15 minutes
    There's your problem right there. Logs or nothing like that tell me this. It's just something I know.

    This below really needs to be removed for a stable machine, but if you really need this badly for something, you can instead try to update it or leave it be if there is no update, after you see how BitDefender removal fixes your shutdown issues. But at a very basic level, it needs to go:

    Code:
    0: kd> lmvm vuhub
    start             end                 module name
    fffff800`01a4c000 fffff800`01a5b000   vuhub      (deferred)             
        Image path: \SystemRoot\System32\drivers\vuhub.sys
        Image name: vuhub.sys
        Timestamp:        Fri Nov 16 10:31:13 2007 (473DB7C1)
        CheckSum:         0000C82F
        ImageSize:        0000F000
        Translations:     0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
    Driver Reference Table - vuhub.sys

    USB was responsible for your crashes. Highly likely BitDefender as cause of that too (or the vuhub driver above). For good measure, update USB 3.0 driver from motherboard maker, if available and install any updates available to anything you connect to the machine by USB at all.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    I was just reviewing the thread and wanted to mention something to ya.

    A few months ago when I was actually using 8 on a machine (gasp!- hah), I upgraded it to 8.1 and got the black screen with cursor at boot. I forget the exact steps I did to fix it, but I think I used Task Manager (ctrl-shift-esc) to get a command prompt, then ran sfc /scannow command.

    Others have fixed that issue with an updated video driver.

    Just some good info for people, if needed.
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    Posts : 26
    Windows 8.1


    Thanks for the reply, i"ll try to uninstall bitdefender and see if that resolves the issue. Also I just google that driver and realised its related to and probably installed when i attached printer to my router Asus RT-N56U. However there are no updates offered from the Vendor and I am unsure on how to remove it if it turns out uninstalling bitdefender hasn't resolved my issue.

    I'll let you know how it goes with the removal of bitdefender. Thanks
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 26
    Windows 8.1


    Well it didnt go so well, when i uninstalled Bitdefender upon restart windows crashed and restarted itself and crashed a second time upon login screen "Bad_Pool_Header". Couldn't get into safe mode so i just used recovery and reverted back to before the uninstall.

    what do i do now? I looked into my WER and there's nothing there about todays crash. probably because i restored it?
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    I'd remove the printer from the router and uninstall all printer-related software from the machine.

    If issues persist, we can deal with them then by seeing new crash dumps.

    If they do not persist, we can deal with getting the printer working well.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 26
    Windows 8.1


    Things just got worst, even after i recovered to a previous restore point which was when i first upgraded. My computer couldn't load windows at all, no windows loading splash screen. Went straight to Blue screen with Error bad_pool_header and sometimes driver_corrupted_expool. After sometime windows loaded in the Recovery mode option (previously the F8), and i couldn't reset or use media to restore as i download from windows store and didn't have the ISO.

    So i gave up and did a fresh install of windows 8 without Bitdefender and printer not connected at all. Problem improved slightly, the delay from loading to login is still taking forever . But shutting down now takes probably a minute or so, that's better than previously. So now what do i do? I've checked hardware connections and removed and re-installed every component, same no change. Did a CHKDSK again and no problem.


    Msinfo32 shows error but it's totally different than before. I didn't think this would be possible after a clean install of windows? uploaded new file for you, maybe you can tell me if everything seems fine and its just me or what.

    Thanks for all your help MasterChief
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Posts : 1,883
    7601.18247.x86fre.win7sp1


    In the latest msinfo32 you just provided, Bitdefender is still installed:

    Code:
    Bitdefender Wallet Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pmbxag.exe"    NT AUTHORITY\SYSTEM    HKU\S-1-5-18\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pwdmanui.exe" --hidden --nowizard    NT AUTHORITY\SYSTEM    HKU\S-1-5-18\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet Application Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\antispam32\bdapppassmgr.exe"    NT AUTHORITY\SYSTEM    HKU\S-1-5-18\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    HydraVisionDesktopManager    "c:\program files (x86)\ati technologies\hydravision\hydradm.exe"    Teacup\MamaCup    HKU\S-1-5-21-3745267507-1673849361-2522911890-1001\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pmbxag.exe"    Teacup\MamaCup    HKU\S-1-5-21-3745267507-1673849361-2522911890-1001\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pwdmanui.exe" --hidden --nowizard    Teacup\MamaCup    HKU\S-1-5-21-3745267507-1673849361-2522911890-1001\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet Application Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\antispam32\bdapppassmgr.exe"    Teacup\MamaCup    HKU\S-1-5-21-3745267507-1673849361-2522911890-1001\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pmbxag.exe"    .DEFAULT    HKU\.DEFAULT\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\pwdmanui.exe" --hidden --nowizard    .DEFAULT    HKU\.DEFAULT\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bitdefender Wallet Application Agent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\antispam32\bdapppassmgr.exe"    .DEFAULT    HKU\.DEFAULT\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Logitech Download Assistant    c:\windows\system32\rundll32.exe c:\windows\system32\logilda.dll,logifetch    Public    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    Bdagent    "c:\program files\bitdefender\bitdefender\bdagent.exe"    Public    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 26
    Windows 8.1


    yea, i installed that after the issue. i wanted to see if it got worst or maintained the same. It's the same before i installed it, i dont mind uninstalling it if it will help.
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Posts : 26
    Windows 8.1


    Any advice?
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Black screen on start up after windows 8.1 upgrade
Related Threads
Hello, So on my computer, something strange happens when I uninstall UxStyle. It has broken my Windows install once and it has done it again. The first time, I kept on doing system restores to see what was the problem that made that black screen. After trial and error, I narrowed it down to...
Since I upgraded my i5-GPU to a HD7770 my monitor won't wake up as it were after leaving my system running over night. I had a look in event viewer and didn't see anything except the forced restarts I've been forced to do. Not entirely sure what to look for though. Any ideas on what I should try...
Hey guys, I just reset my laptop and am upgrading to 8.1. This is the third time I have tried upgrading and every time it results in a blank black screen. I believe it has to do with video drivers. By a blank black screen I mean totally blank. There is no backlight and there is no cursor. I had...
Hello, the other day I installed a SkinPack for Windows 8.1, using SkinPacks.com. However, when I uninstalled the skinpack, I was greeted with a completely black screen. My computer starts up, I get the login screen, I login and the screen is completely black. Though I am still able to use Task...
Hello guys, Recently I Recieved A Laptop in gift which I owned in the past which is A Dell XPS 15-L521X. It was running all good but suddenly Today morning when I pressed the power button and it boot through the Dell splash screen and after that It booted normal through the Windows 8 boot screen...
I upgraded from Windows 7 to Windows 8 Pro. Everytime or almost everytime I click on an app or go to the desktop and try to get on IE 10 (desktop version), my screen flashes and goes black for a few seconds then returns me to the screen with the space needle, then I click on it and it signs me...
Hi, I have successfully managed to upgrade, add a shutdown tile on the start screen, add a classic start on the desktop screen and get the right tiles on my desktop and remove the initial screen. I have a usable OS on my laptop again and it may sound strange but I like both interfaces and use...
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook