Windows 8 and 8.1 Forums


Youtube videos buffer but won't play

  1. #1


    Posts : 5
    Windows 8

    Youtube videos buffer but won't play


    Ok so this is the first time I've ever posted a question asking for technical support. Typically I can google whatever I need to and fix the issue, but this one is strange and I've tried everything. Youtube works just fine and then all of a sudden one night (~1am EST) every single video buffers but won't actually play (looks like it is paused but nothing happens, can't skip around video either). Strange part is the next morning it will work fine, and this cycle has continued for about a week now (works fine during daylight and then nothing at night).

    This issue is on my Lenovo G780 laptop running windows 8.1 and unfortunately I do not have another computer I can check with to see if the issue is only my laptop. I do however have a PS4 and it can load videos just fine at all times of the day.

    I have tried Firefox, Chrome, and IE.
    Other video websites work just fine.
    I have tried reinstalling Firefox.
    I have tried disabling all browser addons as well as creating a new Firefox profile.
    I have checked for Windows updates and installed.
    By default I use HTML5 but download an app (Youtube Flash Video Player) to convert videos to Flash, same issue.
    I'm the only one on my network.
    I have tried wireless and wired connections, as well as resetting the router.
    Speed tests show a perfectly normal up/down.
    Pings of both Google and Youtube show no packet losses.
    I have tried disabling Antivirus.
    Ran a virus scan with Avast Pro as well as a scan with Malwarebytes.
    I can download the Youtube videos and watch them that way with an app.

    This issue is quite frustrating as I cannot troubleshoot it during the day, since the issue only seems to occur when I want to lay down for bed and watch a video. The only thing I can think to try that I haven't yet is a Windows restore, but unfortunately the only restore point I have is from 3 days ago and the issue started before then.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Never mentioned if ever using Adobe Flash player or have most recent version as most of the videos may still require it. if so check hardware acceleration in browser and Adobe. Does seem you done all other diagnostics, sure nothing scheduled to run at that hour on PC, like updating program or Anti-Virus and even it's scan Adobe - Flash Player
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3


    Harrisonburg, Va.
    Posts : 10,488
    Windows 8.1.1 Pro with Media Center


    Try html5 version.
    If you find Flash has problems....
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4


    N.Y.
    Posts : 2,214
    Windows 10 Pro 64bit


    Quote Originally Posted by David Bailey View Post
    Try html5 version.
    If you find Flash has problems....
    Does list in first post html5.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by jds63 View Post
    Never mentioned if ever using Adobe Flash player or have most recent version as most of the videos may still require it. if so check hardware acceleration in browser and Adobe. Does seem you done all other diagnostics, sure nothing scheduled to run at that hour on PC, like updating program or Anti-Virus and even it's scan Adobe - Flash Player
    Thanks for your reply.

    I forget to mention it but I did try with and without hardware acceleration. Adobe is updated to most recent version (18.X). Nothing is setup to run at that hour, but 1 am was just an approximate, it occurs anywhere from 1am to 3am and seems to be fine when I wake up around 8am.

    I did however read another forum with somebody have a similar issue and the suggestion that worked for them was to add "&fmt=18" to the end of the Youtube video url which apparently forces it to play in HD, so I will try that tonight and update tomorrow.

    Like I said before, I've never once had to create a post or hire somebody to fix a computer issue for me, this problem is so strange and seems to have no solution. I even ran a registry cleaner even though I didn't think that would fix anything (Flash and HTML 5 both work on other sites, just not Youtube). Seems like I will have to do a clean install which is what I was trying to avoid.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6


    (If uncomfortable disclosing, politely decline to)

    What is your ISP?

    What type of internet connection is it? (Dialup, DSL, Cable, Fiber, Public Wireless, unknown, etc)

    What city do you live in?

    Do you live in an apartment, in the urban/inner-city, in a suburban neighborhood, or in a rural area?

    --------------

    Have you tried rebooting, when the behavior started?
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by hydranix View Post
    (If uncomfortable disclosing, politely decline to)

    What is your ISP?

    What type of internet connection is it? (Dialup, DSL, Cable, Fiber, Public Wireless, unknown, etc)

    What city do you live in?

    Do you live in an apartment, in the urban/inner-city, in a suburban neighborhood, or in a rural area?

    --------------

    Have you tried rebooting, when the behavior started?
    ISP is SpartanNet
    Lansing, MI
    Apartment
    And I knew you had to ask but of course I tried rebooting haha.
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8


    Exploring the ISPs site for any info that may be related...

    This is unrelated, but since when do you need a solid state drive and Graphics card with "GDDR5" to utilize high speed internet? -_-


    Still looking into your issue, nearly ruled out ISP.


    Edit:
    Most likely not the ISP.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Posts : 5
    Windows 8


    Quote Originally Posted by hydranix View Post
    Exploring the ISPs site for any info that may be related...

    This is unrelated, but since when do you need a solid state drive and Graphics card with "GDDR5" to utilize high speed internet? -_-


    Still looking into your issue, nearly ruled out ISP.
    Haha that's funny. Unfortunately it is the only ISP offered at my location
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10


    Quote Originally Posted by Ensaneas View Post
    Quote Originally Posted by hydranix View Post
    Exploring the ISPs site for any info that may be related...

    This is unrelated, but since when do you need a solid state drive and Graphics card with "GDDR5" to utilize high speed internet? -_-


    Still looking into your issue, nearly ruled out ISP.
    Haha that's funny. Unfortunately it is the only ISP offered at my location
    That's a shame.

    Policy:
    You may not run on Spartan Nets network any program that makes a service or resource available to others, including but not limited to port redirectors, proxy servers, chat servers, file servers, web servers, torrent servers and IRC bots.

    Since it's probably not your ISP, next link in chain is your modem and/or router. Did you try resetting it/them when the buffering problem occurred?
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Youtube videos buffer but won't play
Related Threads
Solved Problem with youtube videos in Browsers & Mail
Hi, I get the following message when I try to play some of the videos in youtube using IE11, tried deleting browsing history but no luck. Thanks for any help. 43349 EDIT: I can play the video by using search with the name of the video.
I just recently updated from Windows 8 to Windows 8.1 and now on IE11 some of the videos will not play on Youtube what should I do to fix this
Hi folks my name is Joe, I'm new here and hope I can get some help. I had to do a PC refresh due to virus attacks on my Win 8 laptop. Whether I try in IE or Firefox I can' get YouTube videos to play. I've installed the most recent Adobe Flash player and plugins as well as JavaScript. When I...
All at once I am not able to get sound from YouTube files on websites or YouTube. On websites I get video and sound as long the file is not a YouTube file. I have tried IE10 and Firefox and still no luck. Adobe Flash plug-in is enabled and I know the sound card is working.
New computer with Windows 8 Version 6.2.9200 Build 9200: Won't play YouTube videos. Will play Vimeo videos. I have tried: My usual Chrome Browser, Win 8 version and Desktop version. IE, Win 8 and Desktop. Running both browsers as Administrator. Running IE in compatibility mode.
Youtube videos stop and more in General Support
Hello, Installed windows 8 pro and have 2 questions. First, when I watch a video on youtube, the video stops everytime I go back to the Metro screen... anyway to fix this? it's kinda stupid when I listen to music and want it to run in the background. Also, is there any way to remove Bing...
Funny Youtube Videos in Chillout Room
Ok this is a Thread for Funny Youtube Videos the Preveous Forums Had this Thread why not this one http://www.youtube.com/watch?v=AOAUI0s8zOE Enjoy ;) Josh
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook