Windows 8 and 8.1 Forums

windows 8 "no audio device installed"

  1. #1

    Posts : 2
    Windows 8

    windows 8 "no audio device installed"

    I'll put this edit at the top, so that you won't have to read the rest if you don't want to. I fixed the problem by restoring my system to a restore point created the day I got the computer set up. I'll have to reinstall everything I've put on it in this last week, but that's better than sending it back, waiting another 2 weeks, then reinstalling everything then.

    If you have this same problem (you'll have to read below), then I'd recommend the restore to a previous restore point.

    My system: HP Envy Phoenix h9-1340t CTO. Windows 8 64 intel Core i7-3770K quad-core; 16GB DDR3; Beats Audio.

    New computer - 2 weeks old. Had sound in first week, not in second (now).

    Spent 1.5 hrs in Chat session with HP support today. Tech had me download and install driver sp58553.exe. Didn't help. Went to Recovery Manager and reinstalled IDT High Def Audio CODEC. Didn't help. Tech says I have to send unit back for repair. I can't believe it's not fixable onsite. Everything seems to work fine except audio.

    Several yellow cautions appear in Device Manager. Can't figure out how to paste a snapshot of them here, but there are 8 instances of "Intel Core i7-3770K CPU @ 3.50 GHz" each with a yellow flag and 2 instances of "High Def Audio Controller" each with a yellow flag. I've tried updating the drivers for these, but system comes back with "your drivers are up to date" and the yellow flag doesn't go away.

    Beats Audio does not appear to be loaded, or working. Haven't ever had Beats before, so not sure about it.

    I did somehow get BasicSeek on my system a couple of days ago. I saw some threads about it being a problem. I did a clean uninstall with RevoUninstaller.

    Any ideas, someone?
    Last edited by floypark; 17 Jan 2013 at 23:08. Reason: I fixed it.

      My System SpecsSystem Spec

windows 8 "no audio device installed"

Similar Threads
Thread Forum
Windows 8.1 Pro N "No audio devices are installed" Realtek
I had this same issue with Win 8.1 Pro N about year ago as well and I somehow fixed it, but I can't recall what I did at all besides that it was big headache to figure out. Now yesterday since I got a SSD I installed Windows again and that problem is back. What I checked first: 57003 Nothing...
Sound & Audio
HDMI Audio Device "Not Plugged In" post Windows 8 upgrade.
Hi all, Recently upgraded my Dell Latitude E6420 to Windows 8. When I attempt to use my Sony TV as a second monitor via HDMI cable, I no longer get audio. Cable is fine and worked previous to upgrade. Video comes up fine. In "Playback Devices" (with both "Show Disabled" and "Show...
Sound & Audio
No update history says "never checked" & "never installed"
Another question/puzzle. Windows 8.1 Enterprise. I clean installed W8.1 three days ago, and the first thing I did was bring it up to date with all the offered updates. All installed successfully and I thought no more of it. At some point after this I made a system image backup, which today I...
Windows Updates & Activation
Asus Laptop/RealTek "No Audio Output Device is Installed"
I don't know if any of this is related, but I wanted to provide as much information as I could for you gurus to deal with. So here's what happened: I left my ASUS K55A laptop in sleep mode. I opened the lid to wake it up, logged in, and then everything started to load really slowly. This hasn't...
Sound & Audio
Windows 8.1 "No audio devices are installed"
Hello, fellow... meh, I don't know. OS: Windows 8.1 Pro Processor: AMD FX-1400 Quad Core RAM: 8.00 GB Storage: 1.73 TB of 1.81 TB available System Type: 64-bit Operating System, x64 based processor ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ I...
Sound & Audio
VIA HD Vdeck "We Can't Find HD Audio Device" Error
Hey Guys, My VIA drivers won't install because it can't find the device. I'm trying the driver from the Biostar Website. I've tried the ones from the via website but those don't work either. I get nice clear audio but i can't configure my drivers so I can get my sub woofers working. Links...
Sound & Audio
Device manager shows "Unknown Device" on reinstallation of driver
Hi, On a fresh clean Windows 8 image, my software driver (signed) installs fine and shows up properly in the Device Manager. However once i uninstall it , subsequent reinstalls show up as 'Unknown Device' in the Device Manager. From the device details, I find that it refers to /looks for the...
Drivers & Hardware

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook