Windows 8 and 8.1 Forums

Win8 Pro 64bit, Asus P6TSE Mobo---new graphics card, now sound error

  1. #1

    Posts : 5

    Win8 Pro 64bit, Asus P6TSE Mobo---new graphics card, now sound error

    Hello, I installed windows 8 pro, and running the Windows Experience in System got a 3.3 due to my old graphics card, so I just got a new HIS Radeon HD6570 card, and that bumped me up to 6.2 WEI. However, it killed my sound when I installed the new graphics card drivers!

    Previously, I used the onboard audio of the P6TSE (mini jacks at the back) to connect my speakers with no problem, and great sound. I think the drivers for the new graphics card installed some HD audio devices and want sound out through the S/PDIF port, or the HDMI port.

    In bios, I have tried disabling HD Audio, and changing the output from HDMI to S/PDIF...all combos of which don't seem to help.

    I downloaded the Realtek update R2.70 and reinstalled the drivers, but still have the same problem...
    In Device Manager I currently have:
    -Audio inputs and outputs
    --Microphone (Logitech Mic)
    --Speakers (Realtek High Definition Audio) where driver details v.6.2.9200 16384
    -Sound, video and game controllers
    --AMD High Definition Audio Device
    --Logitech Mic
    --Realtek High Definition Audio where driver details v.

    I have tried enabling the stereo mix device from the "recording devices" option when right clicking volume control. I also tried disabling the AMD device.

    When I run the Realtek sound manager and test the speakers (I have 5.1 running through a home stereo that has a line-in plugged into the main speakers mini jack on the mobo at the back) I only get the test sound from clicking on the surround speakers coming out of the main front speakers, and no sound from the other speakers or sub.
    I also have no system sounds in windows, and no sound for youtube, etc...

    Any one able to help me reason through this one? I have been reading the forum here, and around the web, but can't seem to find a solution that works....

    I played around with drivers, and have sound back. Switched to other mini plug too. Still no 5.1 but stereo is better than nothing.
    Last edited by medb; 06 Nov 2012 at 18:06.

      My System SpecsSystem Spec

Win8 Pro 64bit, Asus P6TSE Mobo---new graphics card, now sound error

Similar Threads
Thread Forum
mobo sound and HDMI sound not synced in Windows 8.1
Windows 8.1 Pro, 64-bit. I finally got video and sound to come out both the mobo and the NVidia video/HDMI card. MOBO is Foxconn G41MXE. Sound system on mobo is NM10/ICH7 Family High Definition audio Controller, by Intel. Video Card is GeForce GTX 550 Ti, with NVidia GF116 High Definition Audio...
Sound & Audio
Mini-PCIe SATA-card is not recognized by MSI AM1i mobo
Hello, I have a newly home built MSI AM1i motherboard and have it running fine with Windows 8.1. I am trying to expand the number of SATA ports it has (comes with only 2). The mobo has a mini-PCIe card slot. I purchased a AsMedia 106x, 2-port, mini-PCIe card (had to use a ribbon-cable extender...
Drivers & Hardware
Multiple Monitors on ASUS Mobo
Its so simple...I'm confused. ASUS P8 Z77-V LK mobo has 1 each VGA, HDMI, DVI-D & Display At first I was not confused thinking I could use VGA or DVI for my monitor and HDMI or VGA for my TV Then I started reading about 'Display Port' and confusion set in. 1. -> Can I just use HDMI &...
Graphic Cards
new mobo, ram, cpu and psu and second gfx card problems
Hey all, I am generally technically proficient but I'm having some issues with all this new technology i've got recently. (I was using a dell xps x702 before). I just got some new components, Asus P8z77-v LK and 2x4gb kingston hyperx genesis 1600 ram (XPS profile set in bios), an I5-3470...
BSOD Crashes and Debugging
Can i clean install win8 pro on my w7 ssd on new mobo
I am getting the asus m5a97 le r2 next week. I plan to place my windows 7 ultimate 64 bit ssd on the new mobo and after updates of bios and stuff I clean install windows 8 64 bit pro on the ssd in new mobo. what licensing issues will I face as the new mobo makes it a new pc with the ssd that has...
Installation & Setup
i7-3770 on Asus P8Z77-V mobo: CPU cooler noise
Just wondering if anybody knows for sure the answer here. I just built a Core i7-3770 for work on an Asus P8Z77-V LK mobo, and when I first turn it on, it seems like the CPU fan kicks on and is loud for the first 10 seconds or so and then it slows down to the point where it's practically silent....
Chillout Room
ASUS just put a Win8 dropdown for my mobo plus a new UEFI BIOS update.
I have three P8Z77-V Deluxe mobos. I went to check the software and firmware and found a NEW dropdown for Win8 64 bit today. There was also a new UEFI BIOS out at the same time with no description of what changed. Check to see if your mobo manufacturer is putting out new stuff...
General Support

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook