Windows 8 and 8.1 Forums

Focus-on-hover mouse setting randomly resets.

  1. #1

    Focus-on-hover mouse setting randomly resets.

    Hi all, I prefer to have the mouse change focus on a window by hovering, I've used this setting for many years, and it's what works best for me. I'm finding that with Win8.1 this setting is randomly being reset -- searching for this I've read about mouse issues when there's a reboot, but this will just happen in normal use, no reboot required. One minute everything is working as it's supposed to, then I'm hovering, and realizing that nothing is happening, and when I check, sure enough, the check mark is gone from the Control Panel setting.

    I've done many searches, but haven't been able to find any reference to anyone having a similar frustrating experience, Since this is a Win setting (accessibility), I'm thinking it's not to do with the mouse, but, just in case, it's a Logitech M570 Wireless Trackball, using SetPoint Control Center 6.65.62, Drivers v.5.80.4 -- searching for an update tells me that everything is up to date.

    This is a Toshiba Laptop, and the track pad is turned off. I'm willing to make registry adjustments if that would help make this problem go away (and no, I haven't done anything in the registry that might have caused this, if there's a registry change to fix this, that will be the first change I make to this machine).

    Thanks for any assistance!

    Edited to add: the custom settings of the trackball (switched buttons, etc) do not reset, only the hover behavior.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2

    Posts : 2,071
    Windows 8.0 x64

    One standard "support trick" that works quite often is to boot to safe mode, go into Device Manager, and delete the misbehaving device. Reboot normally. Windows will display "new hardware found" and install the same driver you just deleted. For some reason this often fixes issues.

    It is some weird thing nobody knows exactly why it works(like as soon as you crack open a novel the phone rings.)
      My System SpecsSystem Spec

Focus-on-hover mouse setting randomly resets.

Similar Threads
Thread Forum
on a laptop, the current window loses focus randomly
I explored a lot of forums but most of them assumed that the problem was caused by some application that was running in the background. In some cases, the problem and solution might be in that direction; but in mine, it didn't have anything to do with background applications, browsers, etc. I...
General Support
Mouse Resets On Reboot
Every single time I reboot my system my mouse fails to register in the system. I have to physically unplug it and plug it back in for Windows 8.1 to register it. Once I do that I have literally no issues at all..... Does anyone know how to fix this so it doesn't happen every single time I reboot?...
Drivers & Hardware
Change mouse hover time for tooltips
Hello, I want tooltips to appear faster so I followed this tutorial but I've seen no change. Is there another way to do this in Win8? Please help.
mouse hover
How do I change the amount of TIME that the little read box or summary of box stays visible in my registry? The summary box never stays visible long enough for me to read it in its entirety :shock: I know there is some value I can change I just don't know where or which one. HP pavilion...
General Support
Verticle Scrolling setting resets to 1 randomly Laptop
Every 20 or so minutes I have to keep going into my mouse settings to change the Verticle Scroll speed back up to 4, up from the default 1. This problem has been occurring since I got this laptop in november last year, and I've been up for 2 and a half hours trying to finally fix this tedious...
General Support
Disable line highlight on mouse hover
Hello everyone :) I am trying to disable the line highlight when the mouse cursor hovers a file or a folder in Explorer (Win 8.1 Pro 64 bit). I am not interested in a partial line highlight, I want to get completely rid of that light blue highlight that follows the mouse cursor. Can...
new motherboard - windows 8 resets randomly
hello, some advice/help please. client with advent DT2412 failed motherboard. old motherboard MSI B75M A-P45 (discontinued). replaced with Gigabyte GA-B75M-D3H Socket 1155 M-ATX Motherboard. client confirms no backup and insisting that I we try not to lose data. Managed to get the...
Installation & Setup

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook