Windows 8 and 8.1 Forums


After Toshiba BIOS upgrade 5.10 Win 8.1 refuses to start

  1. #21


    Sydney, Nova Scotia, Canada
    Posts : 6,479
    Windows 10 Education 64 Bit


    Yeah. looks like you have to take the whole back off, that's a pain. My Wife's Acer is that way, even for just a hard drive swap. It has no quick access covers at all. My ASUS has one big access panel that gets access to the drives, RAM and WIFI.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #22


    Posts : 3
    Windows 10


    I have submitted a email support ticket with a description of the issue to Toshiba this evening linking to both this forum and Toshiba's own where people are reporting this issue.

    I suspect anyone who has updated to 5.10 is experiencing these issues. If you don't have the know how or haven't searched the web I'm guessing there are some people out there with a large paperweight after the 5.10 BIOS update.

    I'll keep everyone update on the response.
      My System SpecsSystem Spec

  3. #23


    Posts : 3
    Windows 10


    Hi all.

    I had no luck with contacting Toshiba support, they could not help me as I bought my machine from a retail shop Currys who provide support (I don't want to give me machine to them!)

    I appear to have solved this myself though, and it has nothing to do with the Atheros WiFi all along... I accidentally found the fix while taking the machine apart.

    See my post on the Toshiba forum post related to this issue here: https://forum.toshiba.eu/showthread....l=1#post326899

    I hope this helps everyone with the issue.

    -Ricky
      My System SpecsSystem Spec


  4. #24


    Posts : 2
    Windows 8.1


    Quote Originally Posted by rick2k View Post
    Hi all.

    I had no luck with contacting Toshiba support, they could not help me as I bought my machine from a retail shop Currys who provide support (I don't want to give me machine to them!)

    I appear to have solved this myself though, and it has nothing to do with the Atheros WiFi all along... I accidentally found the fix while taking the machine apart.

    See my post on the Toshiba forum post related to this issue here: https://forum.toshiba.eu/showthread....l=1#post326899

    I hope this helps everyone with the issue.

    -Ricky
    I had exactly the same problem with my C55-B5202 (which shares the same BIOS as C50) and version 5.10 BIOS. I tried Rick's solution without success. Hitting F12 doesn't work on this machine, so I opened back cover and physically unplugged Qualcomm Atheros network card. Then computer started to boot.

    I'm trying to downgrade BIOS to 1.70 now, but Toshiba's utility has version checking and won't let me so so. Does anyone have any idea how to downgrade BIOS?
      My System SpecsSystem Spec

  5. #25


    Posts : 2
    Windows 8.1


    Okay, I found a way to downgrade BIOS. I downloaded BIOS update utility directly from AMI and that one didn't have stupid version checking, so I was able to flash version 1.70 over 5.10. It's not as simple as it sounds (if you use default settings, you will fail), so be careful if you are doing this. Basically, you need to overwrite the whole BIOS, not just main block. I created a bootable USB stick with afudos.exe command on it and used it as follows.

    afudos.exe BIOS.ROM /p /b /n /k

    You can extract BIOS.ROM from Toshiba's BIOS update program scmlv170.exe.
    NOW, MY PROBLEM IS GONE!!!!

    I can boot into Windows 8.1 or Windows 10 without any problems. On both OS'es, I can see Qualcomm Atheros AR956x in Device Manager working fine and also confirmed that I can indeed use it to connect to wifi.

    I have to conclude that Toshiba's BIOS version 5.10 has a bug. When I called their customer support, they tried very hard to convince me that my HDD is corrupted or I have other hardware issues and tried to charge me because my laptop was already out of warranty. Sigh.

    Here is a proof that Qualcomm Atheros AR956x is working fine under Windows 10 on C55-B5202.

    Click image for larger version
    Last edited by Gens; 17 Jul 2016 at 17:18.
      My System SpecsSystem Spec

  6. #26


    Posts : 1
    Windows 8.1

    cannot extract bios.rom from executable from toshiba


    Hello Gens,

    I cannot extract the bios.rom file from version 1.70 from the exe file.
    Is it possible you can send me this file?

    Thanks in advance,

    Dennis
      My System SpecsSystem Spec

Page 3 of 3 FirstFirst 123
After Toshiba BIOS upgrade 5.10 Win 8.1 refuses to start

Similar Threads
Thread Forum
Windows 8.1 lenovo laptop refuses to start in Normal mode
Hi friends, My lenovo y40-70 laptop running on windows 8.1 doesnt start in normal mode. It always starts in slective mode. Please suggest what process should i take to start this laptop in normal mode. Thanks.
General Support
System Event Broker refuses to start (Error 1058)
System event broker stopped working on my windows 8.1 64 bit laptop. Going to services it says that it's startup is "automatic", but trying to start it gives me this message: Error 1058: The service cannot be started, either because it is disabled or because it has no enabled devices associated...
General Support
Toshiba Refusing to Start
Hi, I have a Toshiba Satellite Pro C50 - A - 137 with Windows 8, and when pressing the power button the laptop doesn't power up. I'm now left to my old Dell, whilst I resolve this. This is the first time I have had any bother with this laptop, after a year's purchase; there haven't been any...
General Support
Upgrade BIOS AXC-603
I recently did a BIOS downgrade this PC to install the Windows 7 And now I would like to have the Windows 8 with the latest original BIOS from Acer. And while trying to update to the new BIOS it gives me error because 4 - Error: ROM file is not ROMID Compatible with Existing ROMID BIOS. Any...
Drivers & Hardware
Toshiba W8 laptop - can't change BIOS/boot priority
Hi All - I have just bought a Toshiba Satellite laptop. Before installing everything I wanted to partition the hard drive, for various reasons. To do so, I installed EASUS Pro. (Have used that many, many times on my W7 PC without a problem.) Anyway, it went away to resize the boot partition and now...
General Support
Windows 8 to 8.1 Upgrade failed - must upgrade System BIOS
Yesterday, I clean-installed Windows 8 Pro x86 on an old Dell Vostro 1400 laptop which had been running Windows 7 Ultimate, and it activated and ran fine, without even a single exclamation point in Device Manager. I applied the update necessary to make the Store offer 8.1 and proceeded to install...
Installation & Setup
Cant upgrade to the latest BIOS
GIGABYTE - Motherboard - Socket 1155 - GA-P61-S3 (rev. 2.0) Ive managed to update/flash (its the same thing?) my bios from F5 to F7 version within an utility provided by motherboard manufacturer called @BIOS ( you can find it on the same support and download section ). I had 3 options to update:...
Drivers & Hardware

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook