Windows 8 and 8.1 Forums

Windows 8.1 Fails to Load after udpate

  1. #1

    Posts : 3
    Windows 8/8.1

    Windows 8.1 Fails to Load after udpate

    My problem is that my computer no longer is able see Windows 8.1 on bootup. I get a “Loading OS….” message and nothing happens.

    Before this happened, I reset my computer from Windows with the intent to change a BIOS setting for the CPU fan and an Windows update was applied on reboot. Windows (apparently) installed the update and then I got to the login screen. At this point, instead of logging into Windows, I hit the reset button to make the BIOS change. After doing this, when I tried to boot again, Windows would even begin to load and I got the “Loading OS” message immediately. Is it possible that Windows did not finish installing the update even though I was at the login screen for Windows 8.1?

    I then booted from the USB flash drive with Windows 8 install files (not 8.1—I upgraded from 8 to 8.1). I went into the repair option and then I got the message that no repairs could be found or were needed. (Interestingly now when I try the repair option, the computer automatically reboots so the repair option appears to be very broken now.)

    Next, I tried to see if my disks were working and they seem to be. Attached is a screenshot when I list the volumes. C: drive is a HDD data drive without Windows. D: drive appears to be some sort of system restore partition (as far as I understand). F: drive is the SSD with Windows installed on it. I can navigate through all directories fine on the SSD and the drive seems healthy. (E: drive is the USB drive.) When I unhook the data drive, all the letters get shifted up one and this does not seem to be a factor in reviving Windows. Are the drive letters important? I find it odd that the SDD does not show up as C drive with or without the data drive installed.

    Click image for larger version
    I tried the sfc /scannow option in offline but I cannot get it to run. I believe that I am entering the letters correctly (and I have tried different variations). Please check if I am not typing this in correctly given my drive letters.---How do I get this to run?

    I also tried to apply the Windows System Restore option on my flash drive, I seemingly was able to restore to a restore point set this morning. However, Windows is still not found at bootup at all.

    At this point, I’m at a complete loss on how to proceed short of reinstalling Windows. Other options from the Windows 8 repair screen seem to result in loss of programs or data. Any ideas here!?! Please help!

    For the record, my motherboard is a Gigabyte GA-870A-UD3. I tried restore some BIOS settings to no effect.
    Last edited by limbo696; 14 Aug 2014 at 15:13.

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2

    Posts : 3
    Windows 8/8.1

    Okay, this appears to be a tough one--Nobody has responded yet and basic level of MS support was not helpful.

    Quick questions: Does the volume drive arrangement in the picture above seem reasonable? (1) Does the Windows drive need to be volume 0 and/or drive C? The SSD (111 gigabytes) is drive C normally when Windows loads up. Would reassigning the drive to C fix the problem possibly? Can I reassign the volume? This is probably not the solution though as I would not understand why the drives would have been incorrectly reassigned in the first place.

    (2) What do I need to do to get sfc to run?
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3

    Posts : 3
    Windows 8/8.1

    Tried to rebuild the boot record usign the bcdedit to no effect.
      My System SpecsSystem Spec

Windows 8.1 Fails to Load after udpate

Similar Threads
Thread Forum
Age Of Empires Conquerors fails to load
Alright I have read so many threads and posts trying to figure this one out. I have AoK and it runs fine.:geek: I have AoC and I can rarely get it to load. The only time it loads is if sometimes I load AoK first then immediately load AoC.:confused: I have played around with every possibility on...
Udpate Error
I can't get my computer to update since 8/17/2014. I keep getting this message: Security Update for Windows 8.1 for x64-based Systems (KB2961908) without KB2919355 Installation date: ‎8/‎23/‎2014 10:03 AM Installation status: Failed Error details: Code 800F0922 Update type: Important Anyone...
Windows Updates & Activation
File History fails to work and fails to see external drive
Running Windows 8.1 and File History was working OK for my computer, actually on two different computers worked just fine. (I never could get File History to work with Windows 8). Then suddenly this feature just up an quit. Got a little "red" flag in the Action Center. Using the control panel an...
Performance & Maintenance
Win 8 fails to load 2 apps on initial start up
Win 8 fails to load 2 apps on initial start up. Razr Game Booster and Acronis Scheduler.If I do an immediate Re Start both apps will load correctly. SFC tells me no problems. Event log says Acronis failed to start, nothing listed for Razr app. Any body run into anything like this ? Any...
Software and Apps
bootlog: dxgkrnl.sys fails to load 4 times
Windows 8.1 Chrome Avast I note that the boot log indicates that driver dxgkrnl.sys failed to load 4 (separate) times. It could be loaded 1 time an attempt in the middle of the failed ones. Nevetheless the PC seems to work fine. Is there anything that I should do or check in my PC?
Drivers & Hardware
Windows Fails To Boot, Fails to Install
Laptop: Dell Inspiron 17RSE 7720 | 3rdGEn i7 3610QM CPU | DDR3 2x4GB RAM 1600MHz | nVidia 3DVision Enabled 17-inch screen running on 2GB GDDR5 nVidia 650M GT (3D enabled with NO optimus) SATA Mode: AHCI Hard Disks: 1. 32GB mSATA boot drive (Only windows core files and programs installed on it)...
Installation & Setup
WEI fails to complete, fails the "video" portion...
On the gaming PC that I'm fixing for my son's friend, the WEI fails to complete, and fails the "video" portion... could the old 9800 GTX 512MB video card be failing? I've installed the newest nVidia drivers and all seems to running well, but I can't use WEI to get a baseline before I start tweaking...
Graphic Cards

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook