Windows 8 and 8.1 Forums


Video Thumbnails are gone and replaced by Icon

Page 1 of 2 12 LastLast
  1. #1



    Junior Member

    Join Date : Nov 2012
    Hampshire UK
    Posts : 24
    Windows 8 Pro 64-bit
    UK

    Video Thumbnails are gone and replaced by Icon


    My Video Thumbnails in Windows (File) Explorer have gone and been replaced by the generic Icon for the program I select to play the video files (VLC, GOM etc). It's happened to my AVI and MPG files on ALL my Windows 8 PC's.

    The Folder Options are set to "Display file icon on thumbnails" and the Performance Options/Visual Effects are set to "Show thumbnails instead of icons".

    I tried using the "Media Preview" program but it only works on about one in a hundred icons.

    If it's happening on all my PC's it must be happening to others, any clue how to fix this?


      My System SpecsSystem Spec

  2. #2
    Brink's Avatar

    Administrator



    Join Date : Jul 2009
    Posts : 17,648
    64-bit Windows 8.1 Enterprise (RTM)
    us texas


    Hello Bazzer, and welcome to Eight Forums.

    Usually unless you are using either the Windows Photo Viewer or the default Photos app, thumbnail previews of image files may not work with the program you set as the default program even when you have thumbnail previews turned on.

    To fix this, you'll need to set either program above as the default program with all of it's associations.

    Default Programs - Set Your Default Programs in Windows 8

    Hope this helps,
    Shawn
      My System SpecsSystem Spec

  3. #3



    Junior Member

    Join Date : Nov 2012
    Hampshire UK
    Posts : 24
    Windows 8 Pro 64-bit
    UK


    Hi Shawn and thanks for taking the time to reply.

    I'd already tried making each program ... VLC, GOM and WMP the 'default' program but all it does is change all the icons to the icon used for that programs ... eg if I set it to VLC I just get lots of traffic cones in the folder instead of the thumbnails
      My System SpecsSystem Spec

  4. #4
    Brink's Avatar

    Administrator



    Join Date : Jul 2009
    Posts : 17,648
    64-bit Windows 8.1 Enterprise (RTM)
    us texas


    You would need to make either Windows Photo Viewer or the usual default Photos app the default program instead. Those other programs don't seem to support thumbnails in Windows 8. At least not yet.
      My System SpecsSystem Spec

  5. #5



    Junior Member

    Join Date : Nov 2012
    Hampshire UK
    Posts : 24
    Windows 8 Pro 64-bit
    UK


    But those programs are nothing to do with avi and mpg files ... I've tried making Windows Media Player the default player and it's the same
      My System SpecsSystem Spec

  6. #6
    Brink's Avatar

    Administrator



    Join Date : Jul 2009
    Posts : 17,648
    64-bit Windows 8.1 Enterprise (RTM)
    us texas


    Sorry about that. For AVI and MPG files, the Video app (Metro) is the normal default program instead.
      My System SpecsSystem Spec

  7. #7



    Junior Member

    Join Date : Nov 2012
    Hampshire UK
    Posts : 24
    Windows 8 Pro 64-bit
    UK


    I'm afraid that doesn't work either, I just get a folder full of the square purple icons, no thumbnails
      My System SpecsSystem Spec

  8. #8
    Brink's Avatar

    Administrator



    Join Date : Jul 2009
    Posts : 17,648
    64-bit Windows 8.1 Enterprise (RTM)
    us texas


    I just did some testing with an .avi file with thumbnails turned on, and all I get is the icon as well with Video and WMP set as default. Seems there's an issue with thumbnails displaying for video files in Windows 8. It works just fine in Windows 7.
      My System SpecsSystem Spec

  9. #9


    Kat

    Banned

    Join Date : Nov 2011
    Posts : 142
    Windows 8 Enterprise 64-bit (7 Ult, Vista & XP in V-Box)
    Australia au new south wales


    I had the same problem, both in Win 7 and Win 8.

    K-Lite codec pack fixed it easily, and also drastically improved WMP's performance.

    I've heard some say some very bad things about K-Lite.

    It's all tosh. Never had a problem with it...
      My System SpecsSystem Spec

  10. #10



    Junior Member

    Join Date : Nov 2012
    Hampshire UK
    Posts : 24
    Windows 8 Pro 64-bit
    UK


    Hi Kat and thanks for your input but I'm afraid I already have the full K-Lite Codec Pack (9.40) installed and it made no difference. Having said that I'm unsure what settings should be made in K-Lite or if anything should be changed
    Last edited by Bazzer; 15 Nov 2012 at 02:48 AM.
      My System SpecsSystem Spec

Page 1 of 2 12 LastLast
Video Thumbnails are gone and replaced by Icon
Similar Threads
Thread Forum
View Thumbnails in Explorer General Support
Thumbnails in Picture Library General Support
Add Features to Windows 8 - replaced Anytime Upgrade Windows Updates & Activation
Are you losing thumbnails often? Here is the fix... General Support
Recent App Thumbnails with Mouse General Support
Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23