Windows 8 and 8.1 Forums

SSD seems to be running in AHCI but BIOS not detecting?

  1. #1

    Posts : 1
    Windows 8

    SSD seems to be running in AHCI but BIOS not detecting?

    I have an older Gigabyte mobo, still on SATA2. There were 3 settings in the mobo that deals with IDE vs AHCI, I changed them all to AHCI. I also notice in the BIOS where it says "IDE Master 0", my SSD isn't listed there, it just says None. When I rebooted, there was an additional post screen that says it's searching for AHCI devices, then it says it didn't find any. I installed windows 8 anyway and it worked. I used AS SSD benchmark to confirm that it is running AHCI and aligned properly. So, according to that, I'm running on AHCI, but everytime my computer boots up I still get that same message: searching for AHCI devices and not finding any. What's wrong here?

      My System SpecsSystem Spec

  2. #2

    Same is happening with my MB (check my sig), it doesn't show in boot menu but it's there when choosing default boot drive. My guess is that they were not ready for SSDs at the time. I scared me first time I put SSD in, thought it was DOA. It does show properly when in IDE mode but that's not good for SSD.
      My System SpecsSystem Spec

SSD seems to be running in AHCI but BIOS not detecting?

Similar Threads
Thread Forum
USB keyboard not working (usb not detecting)
So i've been tearing my hair out with this problem for the past few weeks, and i've come here for help. Im using an Azio Levetron Mech5 keyboard that i got about a month or so ago, and since an update, it hasn't been detected by my computer unless i take out my laptop battery and start up (and even...
Drivers & Hardware
PC not detecting SSD during boot
Hello, yesterday my PC stopped booting normally and now will rarely detect my SSD when booting leaving me with a blank screen with a blinking cursor in the top left until it reboots again. I have spent most of the day trying to troubleshoot this issue but I am baffled by this, it seems completely...
General Support
My PC is not detecting WiFi anymore
Hi everyone, This problem has just started several weeks. I use internet by my router WiFi connected to my PC it just keep disconnecting from the WiFi after i always reboot my PC then i can connect again but today i tried to restarting my computer and try to reconnect but i cannot find the WiFi...
Network & Sharing
help with running bios update with dos
hi can someone please tell me how to find and run this file with DOS the file is burned to a cd-r like this folder: drivers/bios dos/ then the files are inside that folder called flash.bat it is a bios update file can you also please tell me what I would need to type to run it thank you
Software and Apps
UEFI BIOS firmware restart doesn't boot to BIOS
Hi There, I just built a desktop with a sabertooth x79 motherboard, and am running Windows 8.1 pro 64-bit. When I click the UEFI BIOS Firmware live tile via the change PC settings>update and recovery>recovery>etc. my computer reboots normally to Windows and will not open BIOS. I have tried...
General Support
CD-ROM not detecting disks.
Lately I've been having trouble trying to get any CD to work on my laptop. I can hear that the CD-ROM responds to the disk, but nothing happens, nothing loads. It only worked once, but for that one time I had to repeatedly put the disk in the CD-ROM. I have checked for posts on this, but...
Drivers & Hardware
VGA Bios & Mainboard Bios Interaction Win7 vs Win8
Just a thought...... Currently we build around 80,000 pc's a year here, with a fairly low attach rate of Nvidia Cards (Geforce G210, Quadro 600 and Quadro 2000D). I was just speaking to one of my Taiwanese colleagues who said their new G210 VGA Cards with a UEFI Bios will not work on Windows 7...
Graphic Cards

Eight Forums Android App Eight Forums IOS App Follow us on Facebook